Vardagsmat blir lyxmåltid

Så sätter du piff på fiskpinnen

1 av 2 | Foto: Magnus Wennman
Statussymbol När fiskpinnarna kom för 50 år sedan var det få förunnat att kunna servera dem på matbordet, långt ifrån alla hade nämligen frys hemma.
MAT & DRYCK

Från frityrkokt torsk som husmodershjälp till hälsosam fullkornare.

I år fyller fiskpinnen 50 år.

1956 lanserades fiskpinnen i Sverige som hjälp till husmödrarna i köket. Det skulle gå snabbt och vara enkelt.

– Alla halvfabrikat såldes med reklamen att det skulle hjälpa husmodern i hemmet, säger Christina Fjellström, professor i måltidsforskning vid Uppsala universitet.

Fiskpinnarna kommer ursprungligen från USA och England där de kallades ”Fish Sticks” och ”Fish Fingers”.

Snabbt namnbyte

För att förklara för de nya konsumenterna vad fiskpinnar egentligen var, använde sig producenten Findus av de beskrivande orden: frityrkokt torsk.

– Men det togs bort ganska snabbt, säger Jonas Svensson, produktchef på Findus.

I början var det en statussymbol att kunna köpa fryst färdigmat.

– Då behövdes en frys och det var inte alla förunnat. På vissa orter kunde man få hyra ett frysfack, säger Christina Fjellström.

50 år senare äter vi svenskar uppskattningsvis 144 miljoner fiskpinnar per år, eller ett knappt halvkilo per person och år.

Fiskpinnen innehåller dock inte särskilt mycket fisk: bara 60 procent av innehållet är fiskkött. Resten är vetemjöl, stärkelse, olja, kryddor och citron-arom.

För att fira jubileet lanserar Findus en hälsosam version av den traditionella pinnen.

– Paneringen är av fullkornsmjöl och följer den hälsomedvetna trenden, säger Jonas Svensson.

Fiskpinnar de luxe

Foto: Magnus Wennman
Christoffer Ekman får uppdraget av Aftonbladets Maria Karlsson: Fiskpinnarna ska förvandlas till lyxmiddag.

Maria Karlsson