Unna dig skogens röda guld

Släpp loss fantasin - här är några läckra lingonrecept

MAT & DRYCK

LINGONSKOGEN

Till skogs vi gå att plocka lingon små - i ljuva september tågar vi ut med repor, korgar och gott humör.

Men först när det röda guldet är bärgat börjar det verkligt roliga.

Foto: Kai Rehn
Monica Adolfsson från SVT:s "Go'kväll" hugger in på en läcker lingonparfait.

Att plocka lingon har varit en svensk folkrörelse i århundraden. När tuvorna gnistrar i rött blir vi skogstokiga lite till mans.

Satsa på nya recept

Åter hemma i köket med en nyrensad skörd på bordet gäller det att släppa loss fantasin, och inte köra fast i det klassiska syltkoket.

- Det finns ju så mycket gudagott att skapa av lingon, säger Monica Adolfsson, hundexpert i SVT:s "Go"kväll", men också passionerat intresserad av allt naturen har att bjuda.

- Hösten med svamp och bär är en oslagbar årstid för oss som älskar att experimentera i köket.

Rårört - ett säkert kort

Lingonen speciella charm är den lite beska smaken och att bären innehåller benzoesyra, vilket gör att man inte behöver tillsätta konserveringsmedel.

Rårörda lingon är ett säkert kort och många burkar brukar det bli. Men varför inte prova att släcka törsten med lingondricka eller ta lingonmarmelad på mackan?

Här är recept!

Rårörd lingonsylt

Lingondricka

Lingonmarmelad

Ebba von Essen