Marie Antoinettes tårtor skapar smaskig trend

Men svenska tårtor blir inte lika svulstiga, tror Årets konditor

Foto: Sony Pictures
MAT & DRYCK

Bakverken spelar en viktig roll i filmen "Marie Antoinette", och de läckra tårtorna och bakelserna har påverkat hela den pastelliga looken i filmen.

Och visst kan filmen inspirera till en svensk rokokotårt-trend.

Det säger Mattias Ljungberg, Årets konditor 2006.

Foto: Årets konditor
Mattias Ljungberg.

Filmen "Marie Antoinette" är en fest för ögat, inte bara för modeälskaren. Överdådiga bakelser och tårtor spelar en viktig roll, och den franska drottningen frossar inte bara i praktfulla klänningar, utan också på smaskiga bakverk.

På samma sätt som filmen tros komma att påverka klädmodet, så kan den också göra avtryck i konditoridisken.

Tårt-trend

–Visst finns det finns trender när det gäller tårtor och bakelser. Det säger Mattias Ljungberg, Årets konditor 2006, som driver det anrika Tössebageriet i Stockholm.

I slutet av 80-talet kom till exempel mousse-tårtorna till Sverige, och den trenden lever fortfarande, även om de klassiska tårtorna också finns kvar.

Moussetårtorna är ganska enkla och avskalade i formen, och passar vår skandinaviska strikta och eleganta stil, säger Mattias Ljungberg.

Han tror att en svensk rokokotårta skulle utgå från den enklare stilen, men inspireras av rokokon i detaljerna.

–Och färger kan man alltid ösa på med, säger han.

Rokoko-detaljer i choklad

När Mattias Ljungberg tänker sig en svensk rokoko-tårta så ser han framför sig en mousse-tårta i pastelliga färger, som dekorerats med sirliga rokokomönster som gjutits av choklad.

En riktigt storslagen och svulstig rokokotårta skulle man möjligen kunna tänka sig som bröllopstårta, säger Mattias Ljungberg. Den kräver väldigt mycket arbete av konditorn, och han tror inte svenska kunder är beredda att betala vad det skulle kosta, utom vid mycket speciella tillfällen.

Så ger du tårtan en touch av rokoko

Anna Hjalmarsson