Svensk kock siktar på VM-medalj

Marcus Aujalay tävlar i Bocuse d'Or

MAT & DRYCK

Han blev Årets Kock 2004, och nu kan han bli bäst i världen i matlagning.

Marcus Aujalay är Sveriges kandidat i kock-VM som pågår i Frankrike.

Foto: Mikael Gustavsen
Marcus Aujalay.

Bocuse d'Or hålls vartannat år, och i år tävlar 24 kockar från lika många länder i franska Lyon.

Tävlingen pågår i två dagar, och på onsdagen ska det svenska teamet, Marcus Aujalay och hans medhjälpare Oskar Petterson, visa vad de går för. På fem timmar ska man laga en fiskrätt av norsk hälleflundra och kungskrabba, och en kötträtt av bresse-kyckling. Båda rätterna ska serveras med tre tillbehör som deltagarna själva väljer.

Tävlingsrutinerad

Tävlingen har namn efter den franske stjärnkocken Paul Bocuse. Första pris är 20 000 euro och en staty, och den svenska målsättningen är en plats på prispallen. Sverige har lyckats bra tidigare, Mathias Dahlgren vann 1997, och Melker Andersson och Henrik Norström har tagit varsin andraplats.

Marcus Aujalay är inte bara en rutinerad kock, med erfarenhet från Operakällaren och Restaurang Fredsgatan 12. Han har också stor tävlingsrutin, och blev Årets gröna kock 2000, Årets viltkock 2000 och Årets kock 2004.

Marcus Aujalays meny i Bocuse d'Or:

Anna Hjalmarsson