Det är viktigt att fira sin kärlek

Att äta gott tillsammans är romantiskt

MAT & DRYCK

Det är ett sätt att visa omsorg att laga mat till sin älskade.

Det säger matskribenten Kristina Eriksson, som just kommit med en kokbok med romantiska menyer.

Foto: Mikael Gustavsen
Kristina Eriksson.

Det är viktigt att fira sin kärlek hela tiden, inte bara i början när man är nyförälskad, säger Kristina Eriksson. Och fira kan man göra ofta! Ett bra sätt är att äta gott tillsammans.

Mat som väcker minnen

Egentligen kan all mat vara romantisk, den måste inte vara lyxig och påkostad.

Kristina tycker att smaker som väcker minnen, från barndomen till exempel, kan vara mycket romantisk. Som smaken av rabarber, eller något annat man tyckte om när man var barn.

Mat som påminner om gemensamma resor, eller om exotiska platser båda drömmer om att resa till, kan också vara romantikskapande.

För vissa är det romantiskt att äta något som båda känner till och tycker om, andra uppskattar mer att pröva på något nytt och spännande tillsammans.

Tid är omtanke

När man lägger ner extra mycket tid och omsorg på maten visar man sin kärlek och omtanke. Men det måste inte vara krångligt dyrt och svårt, säger Kristina Eriksson, något enkelt och lättlagat kan fungera minst lika bra, bara maten är vald med omsorg.

Den som är ovan vid att laga mat gör klokt i att inte välja någon rätt som man inte lagat förut åtminstone någon gång - misslyckad mat kan bli ganska oromantiskt. Ett annat tips är att välja mat som kan göras i ordning i förväg. Då slipper man stressa och kan koncentrera sig på romantiken.

Fiskbullar är oromantiska

Finns det då någon mat som är direkt oromantisk?

Nej, egentligen inte, säger Kristina Eriksson.

- Jo förresten, fiskbullar!

Kärleksmat för två:

Så gör du måltiden mer romantisk

Kristina Erikssons bästa tips:

Anna Hjalmarsson