Fredagsmys

Så bakar du den perfekta pizzan

1 av 6 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Så ser den ut – den perfekta pizzan.
MAT & DRYCK

Nu är det här: den perfekta pizzan.

Och smaken?

–?Helt underbar, säger pizzabagaren och restaurangchefen Besim Berisha.

Det tog sin lilla tid – fyra år – men nu har italienska experter äntligen tagit fram receptet på den perfekta pizzan.

– Den är verkligen jättegod, pizzan blir betydligt godare när man tillagar den på det här sättet, säger Besim Berisha, restaurangchef på Primo Ciao Ciao vid Odenplan i Stockholm.

Handgjord deg

Den perfekta pizzan ska bakas av en deg som är gjord för hand och som inte har knådats i mer än 20 minuter.

Den ska jäsa en viss tid och vara av en särskild storlek. Dessutom får man inte lägga på vad man vill.

Ingredienser som curry, banan, champinjoner och ananas är förbjudna. De enda rätta pizzorna är en Margherita eller en Marinara, som innehåller ingredienserna mozzarella, tomat, vitlök och oregano.

– Vissa tror att man förbättrar smaken när man lägger på en massa ingredienser men i Italien är sådant totalförbjudet, det hör helt enkelt inte till, säger Besim Berisha.

Jäsa ordentligt

Besim Berisha är uppvuxen med italiensk mat och har bakat pizza ända sedan barnsben. Han vet hur viktigt det är att göra på rätt sätt för att få till den bästa smaken.

–?Det viktigaste är råvarorna och att degen får jäsa ordentligt. Gör den inte det jäser den i magen och det ger en konstig mättnadskänsla, säger han.

Men också hur man tillagar pizzan spelar roll. Tomatsåsen ska spridas ut jämnt med spiralformade rörelser och pizzan ska bakas i en vedeldad ugn.

Laga med kärlek

– En vedeldad ugn ger pizzan en helt annan smak, den får rätt färg och rätt krispighet. Men det allra viktigaste är att den tillagas med kärlek, gör den inte det blir den inte bra alls, säger Besim Berisha.

FAKTA

Här är hela receptet:

Så bakar du den perfekta pizzan:

1. Börja med att baka degen för hand, men observera att den inte får knådas i mer än 20 minuter.

2. Låt sedan degen jäsa i två timmar.

3. Baka ut pizzabottnen, den ska vara under 3 millimeter tjock i mitten och precis 3 millimeter tjock över kanterna. Bottnen får inte heller vara mer än 35 centimeter i diameter.

4. Sprid nu ut såsen med en sked, jämt och med spiralformade rörelser. Såsen ska bestå av 85 gram skalade och krossade tomater.

5. Baka pizzan i en vedeldad ugn i exakt 485 grader.

6. Nu är den perfekta pizzan färdig att avnjutas men kom ihåg: den klara pizzan ska ätas direkt när den kommer ur ugnen och är rykande het.

Fakta Pizza:

En italiensk, ursprungligen napolitansk, ugnsgräddad maträtt av en tunt utkavlad deg, täckt med varierande pålägg samt tomater och riven mozzarellaost. Huvudkryddan är oregano.