Godiset som kittlar dödsskönt i kistan

FN vill att vi ska äta fler nyttiga insekter

1 av 3 | Foto: Jytte Nielsen
Skorpion till middag.
MAT & DRYCK

Gräshoppor, getingar och skalbaggar.

Obehagligt smågodis?

Sluta larva dig.

I ”Djungelboken” intygar Baloo att det kittlar dödsskönt i kistan. Nu är FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, inne på samma linje: insekter är mums för människan.

– Möjligheter finns att göra ätbara insekter mer frestande och expandera marknaden mot nya konsumenter, säger Patrick Durst, vid FAO:s skogsavdelning.

Rika på protein

Just nu pågår en konferens i Thailand där man diskuterar insekternas lovande utsikter, både kommersiellt och näringsmässigt.

På middagsbordet passar myror, bin och getingar, gräshoppor och syrsor bäst.

Men malar och fjärilar kan också slinka ner. Näringskvoten är stor i de knapriga godbitarna.

Vissa insekter är lika proteinrika som kött och fisk, och i larvstadiet är somliga insekter rena vitaminbomben, enligt FAO.

För kocken Peter J Skogström är småkrypen en exotisk delikatess.

Han har provat skalbagge, myrägg och stekta, torkade larver – av ren nyfikenhet.

Smakar som ostron

– De är krispiga och har ett rinnigt innanmäte. Insekter smakar lite som ostron, säger Peter J Skogström.

Men han tror inte att insekter kommer att slå i Sverige.

– Vi har inte den kulturen. Men det var fräckt att testa, säger han.

FAKTA

Mätarlarv – full av nyttigt fett

527 olika insekter äts i 36 länder i Afrika.

I 29 länder i Asien och 23 länder i Nord- och Sydamerika äts insekter.

Totalt äts över 1400 sorters insekter världen över. Källa: FAO

Gräshoppor och termiter är rika på protein och järn.

Mätarlarver är proteinrika, och en del av dem fettrika. Dock inte så hög halt av järn.

Myror varierar mycket i innehåll beroende på art och miljö.

Källa: Livsmedelsverket

Rostad gräshoppa, tillbehör till tequila

Räkna upp till tre vårtbitare per person.

Hetta upp olivolja eller neutral olja och fritera 1–2 minuter beroende på gräshoppans storlek.

Låt rinna av på papper och salta före servering.

Källa: Dag Hermelin, från Matkaravan, är specialist på exotisk mat och inte ute efter att utrota gräshoppan.

ARTIKELN HANDLAR OM