Birgittes glada påsk!

Bjuder gärna hem folk vid stora högtider

Foto: Per Björn
Ett dignande påskbord med alla slags läckerheter Duk, Indiska, 349 kronor. Porslin från NK Classic Home: Tallrikar, 175 kronor/st. Tårtfat, 425 kronor, Skålar 155 kronor/st. Glas: Kosta Line ölglas,195 kronor. Bestick: Indiska 69 kronor/st. Servetter: Artistic, 39 kronor. Frostad violett vas, HOUSE, 895 kronor. Vas med ägg, Newport, 495 kronor. Blommorna kommer från Norr Mälarstrands Blommor. Recept, se sidorna 32–33.
MAT & DRYCK

Birgitte Söndergaard gillar att pynta och pyssla inför påsken. Och hon bjuder gärna hem folk vid stora högtider. Så här har Birgitte och hennes döttrar Linnea, 11, och Liv, 3, laddat för årets påskfest.

 E n av Sveriges mest populära programledare, Birgitte Söndergaard, tycker om att hålla på traditionerna. Oavsett om det är påsk, jul, eller midsommar firar familjen årets högtider enligt konstens alla regler.

– Påsken är en fin högtid tycker jag. Det är viktigt med traditioner och just påsken är inte så kravfylld som julen då alla rusar runt för att köpa julklappar. Det är något med ljuset också. Man märker att våren är på väg. Jag tycker att påsken är en positiv högtid.

Oftast firar familjen Söndergaard påsken tillsammans med en stor middag då den närmaste släkten kommer på besök.

– Vi brukar antingen åka upp till vårt sommarställe i Dalarna eller fira med hela familjen här i Stockholm. På lunchen brukar vi äta olika sillrätter och på kvällen är det ofta lamm som gäller. Och så nubben förstås, den är viktig. Min pappa är väldigt bra på det där med snapsar, han har små essenser som ger olika smaker på snapsarna, berättar hon.

Påskkärringar, målade påskägg och pyssel är också viktiga detaljer som gör att man får den rätta påskkänslan. Förutom att döttrarna Linnea och Liv brukar klä ut sig till påskkärringar på skärtorsdagen, så händer det något speciellt hos familjen Söndergaard på påsken. Det är då ”Påskmannen” kommer på besök.

– Vi har en litet speciell tradition i vår familj. Det är ”påskmannen” som lägger ett ägg någonstans i huset, berättar Birgitte Söndergaard och ser klurig ut.

– Ibland lägger påskmannen ägget i den öppna spisen eller gömmer det på ett svårt ställe så att vi knappt hittar det, berättar Linnea.

Hittills är det ingen i familjen som har sett ”påskmannen” men han lämnar alltid fyllda ägg efter sig.

– Påskäggen är antingen fulla med godis eller små presenter, säger Linnea och Liv och ser förväntansfulla ut.

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM