Skapa din egen "Bella notte"

Vad passar bättre för en kärlekshelg än en italiensk kärleksmeny?

Foto: Kalle Assbring
Underbart gott tyckte Santra och Mattias Von om den italienska kärleksmenyn.
MAT & DRYCK

Torben Cederlöf, köksmästare på Lo Scudetto i Stockholm, ger dig här två olika menyer som skapar den rätta Lady & Lufsen-känslan!

Recept: Torben Cederlöf

Foto: Kalle Assbring

Meny ett Carpaccio Mariemmano

2 personer

Ca 200 gram carpaccio, (rå oxfilé) tunnskivad

6 skivor hyvlad parmesan

1 liten rödlök

1 handfull ruccola sallad

1 citron

olivolja

salt & peppar

Gör så här:

1. Lägg carpaccion på en tallrik.

2. Skiva löken tunt, strö på lite salt och låt den salta ur.

3. Blanda ruccolabladen och löken häll på lite pressad citron, salt och peppar.

4. Lägg på den hyvlade parmesanen på köttet, lägg lite sallad i mitten.

5. Ringla lite olivolja över köttet och garnera med citron.

Vintips:

Masi Valpolicella Bonacosta, Veneto, 6998, 79 kr

Gott och lättsamt rött. Doften är bärig med dominans av körsbär, hallon och smörkola. Smaken är mjuk, balanserad och fylld av röda bär med uppfriskande syra.

Salice Salentino Riserva, Apulien, 7570, 64 kr

Syditlienskt rött i mjuk stil. Doften är rödbärig med toner av nypon och kanel. Smaken domineras av söta körsbär, kryddor och plommon.

Saltimbocca di treviso

2 personer

Kalvytterfilé med prosciutto, salvia, färsk tomat, marsala och Karl-Johansvamp.

350—400 gram kalvytterfilé

4 skivor prosciutto skinka

50 gram Karl-Johansvamp färsk eller torkad

3 stycken plommontomater

10—12 blad färsk salvia

0,8 dl marsala vin

lite vetemjöl

2 msk smör

Olivolja

Salt & peppar

Gör så här:

1. Skär köttet i medaljonger, 2 per person. Salta, peppra och vänd dem i lite mjöl. Stek köttet.

2. Hacka samtidigt svampen, tomaterna och nästan all salvian.

3. När köttet är färdigstekt, lägger du upp det på en tallrik så att det får vila. Lägg på en skiva prosciutto per medaljong.

4. Fräs tomater och svamp i lite olivolja i pannan som du stekte köttet i. Salta och peppra. När tomaterna är mjuka så häller du på marsala vinet. Låt det koka upp. På slutet häller du i salvian och smör.

5. Häll röran över köttet och garnera med salviablad.

Vintips:

Barbera d’Asti, Piemonte, 12328, 89 kr

Balanserat och inställsamt med bra spänst och riklig smakrikedom. Friska toner av blå plommon och jordgubbar blandas med lite godislika inslag.

Rocca Guicciarda Riserva, Toscana, 2723, 129 kr

Den läckra doften bjuder toner av viol, plommon och röda bär. Smaken är frisk, kärv och elegant med inslag av körsbär och lingon, tobak och nougat.

Meny två Friterad Pecorino

2 personer

50 gram färsk äggpasta

100 gram pecorino romano (hårdost)

25 gram pinjekärnor

1—2 apelsiner, gärna en blodapelsin

1/2 finhackad schalottenlök

1 tsk jungfruolja

1 tsk apelsinblomshonung

1/2 ägg för pensling

salt

peppar

Vegetabilisk olja för fritering

Gör så här:

1. Rosta pinjekärnorna i en stekpanna och låt svalna.

2. Skär pecorinon i trekanter à ca 25 gram

3. Filea apelsinerna och blanda med lök och olivolja, smaka av med salt och peppar.

4. Skär pastan i kvadrater à 5x5 cm

5. Pensla kanterna och fyll med osten.

6. Fritera knytena gyllenbruna i ca 180 grader.

7. Servera med apelsinsalladen.

Vintips:

Santagostino Catarratto-Chardonnay, Sicilien, 12464, 58 kr

Alltigenom trevligt och publikt. Gula frukter och vanilj fyller doften. Smaken är balanserad med dominans av gula plommon, aningen tropisk frukt och ekfat.

Fiano, Apulien, 99596, 79 kr ++++

Udda och kul. Karaktären är läckert fruktig med toner av mango, papaya och lite vanilj. Uppstramande bitterhet dyker upp i smaken.

I huvudsak gjort av druvan fiano.

Papardelle del golfo

2 personer

Scampi, bläckfisk, blåmusslor och havskräfta med vittvin, vitlök, tomat och pärllök.

2 havskräftor

6—8 scampi

50 gram bläckfisk

8-10 blåmusslor

1 dl vitt vin

1 stor klyfta vitlök

2 plommontomater

4 stycken pärllök, grovt hackade

eventuellt en röd chilifrukt ( för extra kärlekshetta)

1 msk smör

olivolja

Salt

Peppar

Hackad bladpersilja till servering

300 gram papardelle pasta (helst färsk)

Gör så här:

1. Hacka tomater, vitlök och pärllök.

2. Fräs skaldjuren i olivoljalägg i tomaterna, vitlöken och löken.

3. Häll i vinet när tomaterna har mjuknat.

4. Smaksätt med salt och peppar och 1 msk smör.

5. Koka pastan.

6. Blanda ihop allt och strö hackad bladpersilja över innan servering.

Vintips:

Tre Rose Renaio Chardonnay, Toscana, 2480, 106 kr

Inbjudande vitt vin med frisk framtoning där en mix av gul och grön frukt dyker upp i både doft och smak. Balanserat helhetsintryck.

Dessert till båda menyerna Torta di cioccolata

Chokladkaka som serveras med vaniljmascarpone och rårörda björnbär.

BOTTEN:

200 gram Amarettokex

100 gram smör

KAKSMET:

300 gram mörk choklad

50 gram smör

1 msk mascarponeost

2 ägg

1 dl socker

1/2 dl mjöl

GLASYR:

100 gram vitchoklad

2 msk grädde

VANILJMASCARPONE:

Resterande mascarpone (det som fanns kvar efter du bakat kakan)

1/2 vaniljstång

Björnbär till servering

Grädda i 170 grader i 20–25 minuter.

Gör så här:

1. Krossa kexen och blanda dem med det rumstempererade smöret.

2. Tryck ut smeten i en springform.

3. Smält chokladen i ett vattenbad, blanda i smör och mascarpone.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt sedan mjölet.

5. Vänd ner äggsmeten i chokladen.

6. Häll det i formen, sätt in i ugnen och grädda.

7. Smält under tiden den vita chokladen i ett vattenbad, blanda i grädden.

8. När kakan har svalnat häller du den vitachokladen över kakan.

9. Ställ in i kylen innan servering.

Vintips:

Delitia Recioto della Valpolicella Classico, Veneto, 5329, 133 kr, 375 ml

Rött, sött och gott! Karaktären är vinös med toner av plommon, torkat druvskal, aprikoser och färska fikon. Kalas till chokladdesserter.

ARTIKELN HANDLAR OM