Mozart räddar uselt rödtjut

Matcha vinet med rätt musik

1 av 2 | Foto: AP
Tonsättaren Mozart.
MAT & DRYCK

Är vinet smaklöst?

Sätt på en skiva med Mozart och middagen är räddad.

Musik påverkar vår upplevelse av vin, säger forskaren Adrian North.

– Om du vill få ett dåligt vin att smaka bra, då kan du spela lite klassisk musik i bakgrunden.

Professor North i Edinburgh lät 250 kvinnor och män testa viner med olika typer av musik i bakgrunden, skriver Daily Mail. Efteråt hade testpersonerna vitt skilda åsikter om hur vinerna smakade – färgade av musiken de lyssnat till.

Rockigt och friskt

Den som hört en stilla vals med Tchaikovsky tyckte att vinet var ”subtilt och stilfullt”. Medan personen som i stället avnjutit drycken till rockiga Depeche Mode tyckte att den var ”uppfriskande”.

– Det här är första gången som det är vetenskapligt bevisat att musik kan påverka vår uppfattningsförmåga och ändra vinets smak, säger Adrian North.

Matcha rätt

För att vinet ska komma till sin rätt är det alltså lika viktigt att matcha det till maten som till bakgrundsmusiken.

Ett glas Chardonnay passar till exempel till en livlig poplåt med Robbie Williams. Medan Cabernet Sauvignon smakar bäst till kraftfulla Jimi Hendrix, enligt studien.

Och för att dölja den dåliga kvaliteten i ett billigt rödtjut finns bara ett knep.

Spela Mozart.

Hanna Axelsson

ARTIKELN HANDLAR OM