Voltaires grillade värld

Åk med jorden runt

MAT & DRYCK

Lotta Voltaire har plockat fram grillen och bjuder oss på en grillresa runt i världen.

Lotta Voltaire med grill.

Grilla lamm med indisk smak, bläckfiskar från Grekland, currykyckling eller kronärtskocka med hälsning från Italien.

Dessutom lär Lotta dig alternativ till att äta frukt naturell:

– Jag har pippi på att spränga frukt just nu!

Trevlig grill-resa!

Lottas grilltips:

1. Den perfekta glöden – är askfärgad och lyser tydligt orangeröd.

2. Grilla i lä! Helst med lock. Svepande vindar kyler köttet ovanifrån och förlänger grilltiden.

3. Ispinnar! Blötlägg ett gäng grillspettspinnar av trä och frys in. Så har du färdiga, eldsäkrade att ta fram hela grillsäsongen. Snabbt och smart!

4. Krydda kolen. Finsmakaren piffar upp grillkolen med rökspån! Finns i smaker som al, en eller hickory.

5. Välsmakande vila. Låt större bitar eftersteka insvepta i folie i 5-10 minuter. Vilan gör köttet mörare och saftigare.

6. Salta fisken fast. Rimma gärna fisk i 10-15 minuter innan grillningen, så håller den ihop mycket bättre på gallret.

7. Gnid gallet med citron! Ett smalt knep att slippa att läckerheterna bränner fast i spjälorna.

8. Sött och syrligt. Godaste marinaderna innehåller både och. Syran mörar, sötman ger kontrast. Kiwi och balsamvinäger är två perfekta dubbelspelare!

Recept: Lotta Voltaire

Foto: Sara Ringström

Lammfärsspett med mandel och chili

För 4 personer

Servera på en bädd av bulgur tillsammans med en mangochutney och lite mezeyoghurt.

Du behöver:

400 g lammfärs

100 g flagad mandel

1 dl hackad koriander

1–2 röda chilifrukter, urkärnade och hackade

4 ägg

1 tsk spiskummin

Gör så här:

1. Blanda ihop färsen med övriga ingredienser och fördela på åtta spett.

2. Grilla dem på mellansvag värme i cirka tio minuter.

Bulgursallad med torkad frukt

För 4 personer

Salladen kan med fördel, för att smakerna ska ingå partnerskap, förberedas några timmar innan.

Du behöver:

2 dl grov bulgur

1 msk gurkmeja, alternativt karamellfärg

1 dl persiljeblad

0,5 dl olivolja

1 citron, pressad

100 g torkade fikon

50 g torkade tranbär

100 g hel mandel, rostad

50 g gula russin

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

1. Koka bulgur, enligt anvisning på paketet, tillsammans med 1 tsk gurkmeja. Vill du vara lite mer vågad så byter du ut gurkmejan mot karamellfärg – läckert!

2. Spola bulguren kall i durkslag och blanda ihop med övriga ingredienser.

Madrascurrykyckling med ananassallad

För 4 personer

Kycklingklubban är en gammal klassiker på grillen.

Du behöver:

8 kycklingklubbor

MARINAD:

0,5 dl rapsolja

1 tsk curry, madras

1 krm gurkmeja

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk citron, pressad

1/2 tsk nigellafrön (lökfrö), eller svarta sesamfrön

En nypa salt

SALLAD:

1 ananas, urgröpt och tärnad

2 msk färsk mynta, hackad

1 röd chili, urkärnad och hackad

0,5 dl rostad kokos i skivor (finns på påse) eller riven

1/2 lime, riven och pressad

Gör så här:

1. Blanda ihop marinaden.

2. Drag av skinnet av klubborna och lägg i marinaden. Låt dra i minst två timmar.

3. Låt klubborna rinna av på hushållspapper innan du lägger dem på grillen.

4. Grilla i cirka 20 minuter eller tills köttet lossnar från benet.

5. Blanda ihop salladen.

Grillad skocka med örtaioli

För 4 personer

Trevlig Italieninspirerad förrätt som serveras tillsammans med en ”snabb aioli”. Servera gärna med lufttorkad skinka, 2–3 skivor per person samt goda oliver. Buon appetito!

Du behöver:

2 kronärtskockor

ÖRTAIOLI:

2 dl majonäs

1 kruka basilika

2 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Mixa ihop ingredienserna till aiolin med stavmixer. Klart!

2. Halvera kronärts-kockorna och grilla på svag värme cirka 15 minuter tills bladen lossnar snällt.

Tandoorilamm

För 4 personer

Den här är lätt att laga med färdigköpt Tandoorimix. Jag brukar handla min tandoorikrydda i indiska mataffärer men kryddan finns i de flesta butiker.

Du behöver:

600 g lamm, nedskuret i större bitar

Tandoorikrydda, blanda enligt anvisning på paket

4 dl matlagningsyoghurt

2 msk citron, pressad

3 vitlöksklyftor, pressade

RAITA:

4 dl mezeyoghurt, naturell yoghurt går också bra

0,5 dl färsk koriander, hackad

2 msk citron, pressad

En nypa salt

Gör så här:

1. Blanda ihop marinaden och lägg tillsammans med köttbitarna i en plastpåse och låt marinera i minst fyra timmar.

2. Blanda ihop raitan.

3. När det är dags att äta: grilla köttet cirka 8 minuter på het grill.

Sprängda äpplen med pepprig fläskfilé

För 4 personer

Äpplen och fläskkött samsas som gamla goda vänner på grillen!

Du behöver:

600 g fläskfilé

1 msk rosépeppar, hel

1 msk svartpeppar, hel

1 msk vitpeppar, hel

1 msk flingsalt

SPRÄNGDA ÄPPLEN:

4 äpplen

Gör så här:

1. Mortla peppar och salt grovt och rulla köttet i blandningen.

2. Grilla cirka 20 minuter.

3. Skåra äpplena och baka dem på grillen, under tiden köttet grillas, tills de mjuknar.

Grillad aubergineröra

Den här röran är inte bara smaskens till grillat kött och fisk, utan passar också utmärkt som dip till ett gott bröd.

Du behöver:

2 auberginer, cirka 600 g

2 msk tomatpuré

1 tsk socker

1 nypa svartpeppar

1 msk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

0,5 dl olivolja

0,5 dl bladpersilja, hackad

1/2 pressad citron

Gör så här:

1. Grilla auberginerna så att de känns tunga och blir mjuka och lite svarta.

2. Skala dem och kör dem i matberedare tillsammans med övriga ingredienser.

Grekiska "stuffade" calamares

För 4 personer

Calamares är en minibläckfisk som finns fryst att inhandla till en bra penning! Servera med en örtolja samt en trevlig sallad.

Du behöver:

12 calamares

1,5 dl mosad fårost

2 tomater, urkärnade och finhackade

2 vitlöktsklyftor, pressade

0,5 dl bladpersilja, hackad

1 nypa svartpeppar, grovmalen

Gör så här:

1. Blötlägg träspetten.

2. Dra hinnorna av bläckfiskarna under rinnande kallt vatten. Skär av tentaklerna.

3. Hacka tentaklerna och blanda ihop med resten av ingredienserna. Fyll kropparna med röran och trä upp dem tre och tre på spett.

4. Grilla på het grill cirka 3 minuter på var sida.

Örtolja

Du behöver:

1 dl olivolja

1 kruka basilika

1 dl persiljeblad

1 citron, pressad

1 nypa salt

Gör så här:

1. Mixa allt med en stavmixer eller i en matberedare.

Getost- och örtspäckad fläskhare

Servera gärna med helgrillade paprikor samt ringla lite balsamico över. Trevliga paprikor att grilla är den turkiska varianten – långsmal och spetsig – de innehåller knappt något kärnhus!

Du behöver:

800 g fläskhare, det vill säga benfri kotlettrad eller fläskkarré

150 g getost

2 msk färsk timjan, hackad

2 msk persilja, hackad

1 dl soltorkade tomater, hackade

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Börja med att skära upp köttet som en rulltårta. Blanda ihop fyllningen och fördela över hela köttet.

2. Rulla ihop köttet och trä två spett igenom på var ända för att hålla ihop rullen.

3. Grilla med locket på i cirka 30 minuter.

Asiatisk coleslaw

För 4 personer

Du behöver:

1/4 rödkålshuvud, fint strimlad

200 g mungböngroddar

1 dl koriander,hackad

1 rödlök, tunt skivad

2 msk sesamfrön, rostade

0,5 dl risvinäger

3 msk sesamolja

1 lime, pressad

2 msk socker

Gör så här:

1. Blanda ihop allt och låt den, med fördel, vila ett par timmar före servering.

Grillade päron med honung och ädelost

För 4 personer

Du behöver:

4 päron av fast typ, till exempel Anjou

4 bitar av en god lagrad ädelost

2 msk flytande honung

4 kex

Gör så här:

1. Skåra päronen med kniv och grilla dem mjuka på svag värme i cirka 15 minuter med locket på.

2. Placera päronen på kexet med osten på. Ringla lite honung över.

ARTIKELN HANDLAR OM