"Råvarorna är viktigast"

EM-grilla med Glenn Strömberg

1 av 3 | Foto: Janne Danielsson
Glenn Strömberg gillar att stå vid grillen.
MAT & DRYCK

Mmm, det doftar grill. Kyckling, fläskfilé och bruschetta med tomat och vitlök.

Men doftar det EM-guld? Nej, inte om vår mästerkock Glenn Strömberg har rätt.

SVT:s expertkommentator Glenn Strömberg tror inte på Sverige i fotbolls-EM – men för tillfället är han upptagen vid grillen så vi får reda ut det där med blågult så småningom.

– Jag gillar verkligen det här med att grilla. De andra tycker lite synd om dig, ger dig en öl. Och det är inte så enormt svårt, bara du är noggrann och använder fina råvaror, säger han och vänder på de vitlöksmarinerade kycklingspetten.

Efter fotbollskarriären blev han kvar i italienska Bergamo där han fortfarande är stor idol efter många år som lagkapten i stadens stolthet, serie A-laget Atalanta.

För några år sedan började en vän till ett par av Glenns vänner att tillverka balsamvinäger.

Ingen stjärna i köket

– Jag blev fascinerad av hur hängiven han var, säger Glenn. Han bad mig kolla intresset i Sverige men det visade sig svårt att få in en enstaka produkt i de stora butikskedjorna. Då föddes tanken att jag skulle ta fram ett bredare sortiment.

Det blev många resor härs och tvärs över den italienska stöveln och efter ett tag hade han hittat bland annat pesto, pasta och olivolja.

Han skulle också gärna vilja ge sig ut att spana efter salami, skinkor och ostar.

– Drömmen är ju att folk ska kunna äta med Strömberg dygnet runt. Ha-ha!

Vi ska i alla fall äta grillat med Strömberg. Men trots grillglädjen och allt matspanande är han ingen stjärna i köket. Kocken Anders Tegnér hjälper till med sallader, mackor och annat till plåtningen medan Glenn koncentrerar sig på spetten och biffarna.

Vinner EM i mat

– Jag har varken haft behovet eller tiden att lära mig ordentligt. Någon duktigare får ta hand om matlagningen – för jag äter väldigt gärna gott.

Vad grillar du hemma i Bergamo?

– I Italien blir det inte en sådan rusch som här när säsongen drar igång. Du kan ju stå ute betydligt fler dagar om året. Men det ligger ungefär samma saker på gallret som här i Sverige. Kanske att man grillar större grejor över indirekt värme eller till och med har ett rotisserie där kycklingar eller en stek får snurra över glöden.

Hur kryddar man på italienska?

– De gör det ofta rätt enkelt med bara salt och peppar men är väldigt noga med råvarorna. Själv använder jag gärna marinader och grillsåser. Och så vill man ha italienska tillbehör som pastasallad och bruschetta.

Från grill till boll – vilka vinner EM?

– Jag tror att det blir någon av de stora stabila nationerna som Tyskland, Italien, Frankrike eller kanske Spanien. Möjligen kan Rumänien eller Kroatien överraska. Klarar Sverige sig förbi gruppspelet är det jättebra men längre kommer vi nog tyvärr inte.

Vilka vinner EM i mat, då?

– Italien! Inget snack om det. De skulle vinna VM också.

FAKTA

"Jag tar alltid med mig peperonico"

Namn: Glenn Strömberg.

Ålder: 48.

Bor: Bergamo, norra Italien.

Yrke: Expertkommentator och grossist i italienska delikatesser. Tidigare fotbollsproffs i IFK Göteborg, Benfica och Atalanta.

Familj: Hustrun Simona, de två vuxna bonusdöttrarna Erika och Ylenia och dottern Giulia.

Aktuell: SVT:s ankare under EM i fotboll.

Favoritpryl i köket: Det är en liten 40 år gammal gjutjärnspanna som jag använder till min favoritpasta aglio e olio. Pannan får bara användas till att fräsa vitlök och peperoncino (chiliflingor) i olivolja. Sedan vänder man ner fräset i pastan. Världens enklaste – och godaste.

Favoritråvara: Pasta, det är basen i min mat. Ett annat måste är peperoncino. Jag tar med en burk nu när jag åker till EM i Schweiz och Österrike så att jag kan krydda min mat.

Favorit på grillen: Just nu – en tjock korv som heter salamella.

Alltid i kylskåpet: Mjölk, vitlök, basilika. Och så rårörda lingon, senap, parmesan och andra italienska ostar .

Favoritdryck: Öl, det finns ett par riktigt bra ljusa italienska. På vintern tar jag gärna ett glas rött.

Frukost: En helig stund och där håller jag fast vid svenska vanor. Jag går upp i god tid, det ska vara knäckebröd med Kalles, leverpastej eller emmenthaler, yoghurt eller mjölk med müsli, två tre glas juice och så kaffe. Bäst av allt är avslutningen – första snusen!

Offside: Jag smakar alltid när jag blir bjuden eller får chansen att testa något nytt. Fast till tunga och inälvor försöker jag tacka nej. Under Fotbolls-VM i Japan hamnade Staffan Lindeborg och jag på en liten krog. En mycket vänlig man erbjöd mig att testa ställets specialitet. Det var tunga och den var hel och en bra bit större än min egen. Det var inte lätt – men bara att tugga, svälja och se glad ut.