Lätt som en plätt – på nya sätt!

MAT & DRYCK

Variera pannkakorna och plättarna

Pannkakor och plättar är både enkelt och gott. Men varför hålla sig till att servera dem med sylt och grädde när det finns så mycket annat gott?

Här får du läckra recept på allt från lyxiga plättar med löjrom till syndiga crêpes med passionsfrukt.

Så fram med plättlaggen — och smaklig spis!

Recept: Ann-Kristin Hallgren

Styling: Hans Mårtensson

Recepten är hämtade ur boken "Pannkakor" (Ica bokförlag).

Entréplättar med löjrom

Det är alltid tacksamt med entrérätter som går att förbereda. Som den här lilla plätten med grovriven potatis i. Dessutom är den så god att man gärna tar två och mindre av huvudrätten. Plättarna passar bra på ett buffébord och går att lägga på till exempel bacon.

10 stycken

1 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

2 1/2 dl standardmjölk

1 ägg

2 stora potatisar

Smör att steka i

Till servering:

2 dl crème fraiche

Citronpeppar

Svart och röd löjrom (80 g)

1 liten rödlök

1 citron i tunna klyftor

Mâchesallad

Gör så här:

1. Vispa ihop mjöl, salt, mjölk och ägg till en jämn smet. Skala potatisarna och riv dem på rivjärnets grova sida direkt ner i smeten. Rör om.

2. Du kan steka i en plättlagg, men ännu hellre i en vanlig stekpanna, de ser lite godare ut när de inte blir så jämna och fina. Smörj pannan om det behövs. Häll ca 1/2 dl smet i pannan, den rinner ut lite, men peta in kanterna med en stekspade. Stek på medelvärme, och när smeten stannat vänder du plätten.

3. Krydda crème fraichen med citronpeppar, lägg en klick på varje plätt och dekorera med löjrom, rödlök i tunna ringar och piffa till uppläggningen med citronskivor och några kvistar mâchesallad.

Crêpes Suzette på enkelt vis

Sött och gott och mycket apelsinsmak. En underbar dessert man inte vill missa, på enkelt vis hoppar man över flamberingen och hettar upp crêpesen i ugnen innan servering.

10 crêpes

1 1/2 dl standardmjölk

1 1/2 dl kallt vatten

3 ägg

1 msk strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

rivet skal av 1 citron

50 g smält smör

Apelsinsmör:

1 dl florsocker

100 g normalsaltat smör

rivet skal från 1 1/2 apelsin

1 1/2 dl färskpressad apelsinsaft

1/2 dl apelsinlikör

Till flambering:

1/2 dl cognac

1/2 dl apelsinlikör

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till smeten och täck med plastfilm. Låt stå i kylen ett par timmar för att svälla, späd med lite vatten om smeten blir för tjock.

2. Grädda i crêpeslagg, 1/2 dl smet är lagom till en crêpe.

3. Vispa ihop florsocker och smör till en luftig smet. Tillsätt apelsinskalet och därefter apelsinlikören i en tunn stråle medan du vispar oavbrutet till en smörig kräm. Ställ in i kylskåp till det ska användas.

4. Hetta upp apelsinsmöret och pensla båda sidorna på crêpesen. Vik dem fyrdubbelt, lägg i ugnsfast form och häll över resten av apelsinsmöret. Hetta upp i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Ös ett par gånger under tiden.

5. Strö över lite strösocker och strimlat apelsinskal och servera genast.

Ska du flambera häller du apelsinsmöret i exempelvis en traktörpanna, lägger i crêpesen, slår på spriten och tänder på. Obs! Ha ett lock nära till hands.

Sparrisfyllda crêpes

På våren när sparrisen fyller salustånden i Italien, kan vi möjligen hitta några nyskördade knippen om vi har tur. Servera dem färska, lite lagom kokta i citronkryddade crêpes. Välj tillbehör med italiensk anknytning – som parmaskinka, parmesan, dekorativ sallad, några droppar citronolivolja och valnötter.

10 crêpes

3 ägg

3 dl mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

1 nypa salt

1 msk smält smör

skalet från 1 citron

Fyllning:

färsk grön sparris, 4—5 st per person

2 tsk salt/l vatten

Parmaskinka, 2 skivor/person

Rucola

1 dl riven parmesan

Valnötter

Citronolivolja

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till smeten och täck med plastfilm. Låt stå i kylen ett par timmar för att svälla, späd med lite vatten om smeten blir för tjock.

2. Grädda i crêpeslagg, 1/2 dl smet är lagom till en crêpe.

3. Skölj sparrisen och koka den i saltat vatten i en vid kastrull med knopparna åt samma håll i ca 20 minuter. Häll av vattnet och lägg sparrisen på en handduk för att torka.

4. Fyll varje crêpes med 4–5 sparrisstjälkar och vik ihop. Lägg upp dem på tallrikar och dekorera med sallad, parmaskinka och parmesan.

Passionerade crêpes

En mandelkrämfylld crêpe passar som dessert efter vilken måltid som helst. Så syndigt gott med de små smakrika passionsfruktskärnorna.

10 crêpes

3 ägg

3 dl mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

1 nypa salt

1 msk smält smör

1 msk strösocker

Mandelkräm

1 dl sötmandel

ett par bittermandel

2 dl standardmjölk

3 äggulor

1 dl strösocker

3/4 dl vetemjöl

1 tsk äkta vaniljsocker, rivet skal från 1 apelsin eller 1 msk mandellikör

Passionsfruktssås:

3 dl färskpressad apelsinsaft

knappt 1 dl strösocker

2 passionsfrukter

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till smeten och täck med plastfilm. Låt stå i kylen ett par timmar för att svälla, späd med lite vatten om smeten blir för tjock.

2. Grädda i crêpeslagg, 1/2 dl smet är lagom till en crêpe.

3. Skålla, skala och grovmal mandeln. Koka upp mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölet i smeten och tillsätt den kokheta mjölken under vispning.

4. Häll smeten i en kastrull, koka upp och låt koka några minuter. Rör hela tiden så att smeten inte bränner fast i botten. Rör ner mandeln och någon smaksättning och låt smeten kallna under lock. Rör då och då i krämen.

5. Koka ihop apelsinsaften och sockret till fruktsåsen, konsistensen ska vara lite trögflytande. Låt svalna och tillsätt passionsfruktskärnorna. Fördela mandelkrämen på crêpsen, vik ihop dem till små paket och häll fruktsåsen över.

De är goda som de är eller med vaniljglass till!

Chokladpannkakor med hallon och hallongrädde

Lite kakao i pannkakssmeten låter inte bara gott, det är gott också. Och med färska hallon och hallongrädde till blir det en härligt god dessert. Hallongrädden gör du enkelt med vispad grädde och hallonsylt, men har du tid mosar du lätt ihop hallon och lite socker själv. Är det persikotid, kan du skiva upp några persikor och lägga på varje tallrik.

8 stycken

1 ägg

3 dl mjölk

1 1/4 dl vetemjöl

1/2 msk strösocker

knappt 1 msk kakao

1 msk smält smör

Fyllning:

2 1/2 dl vispgrädde

3/4 del hallonsylt

350 g hallon

Gör så här:

1. Vispa ihop alla ingredienser utom smöret till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i kylskåp minst en halvtimme. Vispa ner det smälta smöret strax före gräddning.

2. Stek pannkakorna i en crêpelagg. Vispa grädden och rör ner sylten.

3. Vik pannkakan dubbel, lägg på hallongrädden och vik omlott, dekorera med färska hallon, men djupfrysta går också bra.

ARTIKELN HANDLAR OM