Utlandssvenskarnas midsommarfirande

Färskpotatis, sill och knäckebröd viktigast

MAT & DRYCK

När utlandssvensken firar midsommar är färskpotatis, sill och knäckebröd ett måste på bordet.

För Maria Ginstfeld, som är bosatt i Australien men firar midsommar i Grekland, är blomsterkransen i håret lika viktig som maten.

Foto: Pierre Ginstfeldt
Maria Ginstfelt med barnen Sofia, 3, och Cailen, 1, laddar upp för svenskt midsommarfirande i Grekland.

Även svenskar som är bosatta utomlands vill fira midsommar på svenskt vis. För att skapa den rätta midsommarstämningen söker många utlandssvenskar sig till varandra och firar tillsammans.

En tredjedel dansar runt midsommarstången, och de allra flesta äter traditionell svensk midsommarmat. Det visar en undersökning som Wasabröd gjort bland 1 200 utlandssvenskar.

Sill och blomsterkransar

Svenskan Maria Ginstfeld har bott i Australien i nio år, men midsommar firar hon i år på den grekiska ön Skiathos, där hennes föräldrar driver en restaurang.

– Midsommar är ju den största svenska högtiden, säger Maria. I år firar hon med familjen och andra svenskar på restaurangen, med sill, knäckebröd och Janssons frestelse. Blomsterkransarna i håret är också viktiga för att skapa den rätta känslan av svensk midsommar.

– Men det blir olivkvistar i kransarna i stället för björkris, och rosor och andra blommor, berättar Maria. När vi gjorde kransar i Australien tyckte alla det var så exotiskt!

Flera midsomrar har Maria firat med den skandinaviska föreningen i Sydney, med folkdanslag, midsommarstång och midsommarmat. De svenska traditionerna har blivit ännu viktigare för henne sedan hon själv fick barn. Hon vill att barnen ska känna till och vara stolta över de svenska sedvanorna.

Färskpotatisen viktigast

När utlandssvenskarna firar midsommar är maten viktigast, och allra viktigast är färskpotatisen. 95 procent ser den som ett måste på midsommarbordet, och nästan lika många vill ha sill och knäckebröd. Jordgubbar, gräslök och gräddfil är också mycket viktigt, enligt undersökningen bland utlandssvenskar.

Många bjuder också gärna sina icke-svenska vänner på midsommarmat. Då brukar knäckebrödet vara mest populärt, men sill och nubbe går också hem hos många av dem som fått bekanta sig med exotiska svenska midsommarvanor.