EM-grilla med Glenn Strömberg

MAT & DRYCK

Recept: Anders Tegnér

Foto: Janne Danielsson

Alla recepten är för 4 personer

Grillade kycklingspett

Tid: 55 min

Cirka 500 g kycklingfilé

1 lime

Bambuspett

Marinaden:

2 vitlöksklyftor

3 msk balsamicovinäger

2 msk olivolja

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till marinaden.

2. Skär kycklingfiléerna i strimlor, fyra bitar på längden. Lägg dem i en skål, häll över marinaden och låt dra i kylen i 30 minuter.

3. Lägg bambuspetten i vatten en stund.

4. Trä upp kycklingen på spett, krydda med salt och peppar.

5. Grilla i några minuter på varje sida. Lägg upp på fat och pressa avslutningsvis över lime.

Fläskfilé med Glenns potatissallad

Tid: 25 min

600 g fläskfilé

BBQ-glaze (ta någon sort du gillar)

600 g nykokt färskpotatis eller annan god potatis

6 salladslökar

8 bitar soltorkad tomat

50 g rucola

1 dl grovt riven parmesanost

Färska örter

Olivolja och balsamico­vinäger

Salt och peppar

Gör så här:

1. Stycka köttet i 8 bitar och platta till dem lätt. Grilla köttet på het grill, spreja eller pensla på glazen upprepade gånger under tiden så det blir en fin smakrik yta.

2. Dela potatisen, strimla tomaterna och salladslöken.

3. Lägg potatis, tomat, lök, rucola samt örter och ost i en stor bunke, smaksätt med salt, svartpeppar, olja och balsamicovinäger.

4. Servera den nygrillade fläskfilén tillsammans med ljummen potatissallad

Bruschetta

Tid: 10 min

2 ciabatta

Olivolja

1 vitlöksklyfta

1 burk Glenns bruschetta­mix (eller gör egen på tärnad röd och gul paprika, chiliflingor, vitlök, kapris och olivolja)

Färsk basilika

Flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

1. Dela ciabattan på mitten, ringla på oljan och grilla brödet.

2. Dela vitlöksklyftan på mitten och gnugga det grillade brödet med denna.

3. Toppa med bruschettamixen och avsluta gärna med färsk basilika. Fin skinka är gott till bruschettan.

Tomat- och pastasallad

Tid: 30 min

4 till 6 personer som tillbehör

400 g pasta (penne)

100 g soltorkade tomater

50 g rucola

50 g machésallat

2 msk olivolja

2 msk balsamicovinäger

1 mozzarellaost

Salt och svart peppar

Gör så här:

1. Koka pastan al dente, låt den rinna av och kallna.

2. Strimla tomater, tärna ost, skölj och låt salladerna rinna av.

3. Blanda samman allt i en stor skål och smaksätt med olja, vinäger, salt och svartpeppar.

Grillad entrecôte med rucola och parmesan

Tid: 20 min

4 entrecôter

100 g rucola

4 msk citron-olivolja

Flagad/grovriven parmesan

1 burk Glenns bruschettamix (eller gör egen på tärnad röd och gul paprika, chiliflingor, vitlök, kapris och olivolja)

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Skölj salladen och låt den rinna av ordentligt. Smaksätt den sedan med citronolja, parmesanost, salt och svartpeppar.

2. Grilla entrecôterna på het grill, lägg upp dem på tallrikar och toppa köttet med bruschetta­mix.

3. Servera köttet tillsammans med salladen och något gott tillbehör, till exempel pastasallad.

Bistecca alla Fiorentina med panzanellasallad

Receptet ur Glenn Strömbergs kokbok "Med smak för Italien" (Prisma). Foto: Ewa Andinsson

”Italienarnas favoritköttbit med en väldigt god sallad, också ett bra sätt att bli av med gårdagens bröd. Vad blir mer somrigt än en god grillad köttbit med sallad och ett glas chiantivin? La bella Toscana!”

1 T-benstek på 1 kg (rumstempererad)

Flingsalt

Svartpeppar från kvarnen

1 msk olivolja

Panzanellasallad:

200 g vitt bröd av toskansk typ eller italienskt lantbröd (gårdagens)

4 plommontomater, i bitar

1/2 gurka, utan skal och innanmäte, i bitar

1 rödlök, i tunna skivor

1/2 kruka basilika

0,5 dl god olivolja (gärna av toskansk typ)

1 tsk vinäger

Salt

Svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

1. Börja med salladen. Skär brödet i tärningar (2 x 2 cm) och lägg dem i rikligt med kallt, lättsaltat vatten. Häll av vattnet efter 10 minuter och pressa ut all vätska med händerna.

2. Lägg brödet i salladsskål och tillsätt tomaterna, gurkan, rödlöken och basilikan. Avsluta med olivoljan, vinägern, salt och peppar.

3. Gnid in köttet med olivoljan och grilla det i cirka 5 minuter per sida, krydda ordentligt med flingsalt och svartpeppar.

ARTIKELN HANDLAR OM