Bästa vinerna till grekiska rätter

MAT & DRYCK

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin tipsar om sina favoriter.

Kleine Zalze reserve sauvignon blanc chenin blanc, Sydafrika, 27022, 199 kr, 3000 ml

Fräscht på box. Karaktären domineras av krusbär, vinbärsblad och tallbarr med lätt smöriga inslag.

Passar till: Oliver smaksatta med örtkryddor.

Two Oceans cabernet sauvignon merlot, Sydafrika, 5069, 188 kr, 3000 ml

Mullig doft och smak av svarta vinbär, plommon och örter. Här bjuds härlig koncentration priset till trots.

Passar till: Souvlaki med pitabröd och tzatziki.

Laurent Miquel chardonnay viognier, Frankrike, 2144, 67 kr

Balanserat vitt vin med bra fräschör i lätt kryddig stil. Inslag av melon, persika och blommor påminner i doft och smak.

Passar till: Grillspett med svärdfisk.

Raimat Abadia blanc de blancs, Spanien, 2725, 69 kr

Läcker koncentration till strålande pris. Tilltalande doft och smak med toner av gula plommon, citrus, päron och äpplen.

Passar till: Friterad bläckfisk.

St Stephan’s crown Tokaji aszu 5 puttonyos, Ungern, 12905, 129 kr, 500 ml

Gott köp! Karaktären bjuder lätt oxidativa toner, honung, mandel och aprikos i en härlig mix.

Passar till: Ugnsstekta äpplen med mandel-kanel-honung.