Låt ungarna äta det de tycker är gott

MAT & DRYCK

Ta matmakten från barnen??

Hahaha!

HAHAHAHA!!!

Det går inte!

Karin Ahlborg

Inte med mindre än att du är redo för en operation Barbarossa varje middag och tänker peppra de små ynglen med pesto, svarta oliver, sushi och färsk koriander tills de faller från barnstolen av utmattning.

Barn äter det de tycker är gott och det de känner igen.

Det är inget konstigt med det.

Så växte de flesta av oss upp.

Det var mat och potatis varenda dag med små variationer.

Korv stroganoff ena dagen och kalops andra dagen, en fiskpinne på tredje dagen och en bit kyckling den fjärde.

Så vitt jag kan påminna mig bestod variationen mest av inlagda rödbetor, pressgurka eller ketchup.

Men sedan grep matdjävulen oss och vad skulle det bli av de arma små liven om de inte drillades i att förtjust äta mexikanskt, osso bucco, california rolls, lardolindad röding och etiopiska pannkakor med kanelkryddat kött?

Återinför falukorven

Det är bara att vika sig och be ungarna om ursäkt och återinföra spagettin, köttbullarna, pannbiffen, falukorven och pannkakorna på menyn.

Om man absolut inte själv står ut med falukorv och makaroner på tredje veckan så får man göra sig omaket att joxa ihop en ljummen skaldjurssallad med saffrandressing till sig och kärestan.

Och det finns en oslagbar variant som kallas plockmat där man ställer fram lite av varje som man själv och barnen gillar och låter var och en plocka det man vill ha. Innan man vet ordet av har någon unge fastnat för skagenröra på knäckebröd och en annan vägrar äta annat än oliver och Gamle Ole.

Sverige är bortskämt

För ärligt: I väldigt stora delar av världen äter folk och barn i stort sett samma mat dag efter dag utan att bry sig om att vi i bortskämda Sverige måste äta ur hela världens kök och ständigt utsätta smaklökarna för nya sensationer.

ARTIKELN HANDLAR OM