Då beställde man slang med sidovagn och mycket halka

MAT & DRYCK
Robert Aschberg.

Det finns mycket att säga om gatuköken, och om korvens dialektik. Nog minns jag den ljumma korv man fick som grabb hos gubbarna på stan. De hade plåtlådan på magen. En smal wiener fiskades upp ur spadet, serverades i flottigt papper och smakade just ingenting.

Vi såg upp till de mera världsvana raggarna som beställde slang (korv) med sidovagn (bröd) och mycket halka (senap).

I tonåren, när vi hade festat, nyktrade vi ofta till med varsin tunnbrödrulle; en blek och sladdrig strut med ett par grillade korvar, mos, räksallad, bostongurka, en enda oaptitlig röra presenterad i en kladdig servett. Än hette det korvkiosk. När de sedan började med hamburgare och pommes frites döptes de om till något elegantare – gatukök.

Smak- och skinnlösa

Nu tränger hamburgerkedjorna tillbaka gatuköken. Kedjorna utnyttjar stordriftens fördelar, men orsakar samtidigt kulinarisk enfald. Men, det är inte bara hamburgerimperialismens fel. Gatuköken har sig själva att skylla. De flesta av dem har alltför länge serverat smak- och skinnlösa korvar med pulvermos, och trista burgare med torrpinnar av potatis.

Allt är inte svart. Det poppar upp fler stånd som säljer stekt strömming, det finns enstaka korvkiosker som specialiserat sig på äkta, kryddiga produkter. Här och var kan man köpa wokade nudlar över disk, eller rejäla smörgåsar man själv får komponera.

Vurre efter matchen

Dessutom så kommer de gamla korvkioskerna aldrig att utrotas helt. Det finns alltid en spelare som vill ha en vurre efter matchen, alltid en stressad chaufför som inte hinner ta lunch, och alltid en göteborgare som går stora omvägar för en halv special.

Men om gatukökens nedgång nu innebär att en epok går i graven, så sörjer jag den inte.

Den sociala tradition som inneburit att småstädernas ungdomar flockats vid sina gatukök kan vi också vara utan. Den uppstod enbart för att tonåringarna inte hade något roligare att göra.

För övrigt kan vem som helst köpa sin varmkorv på närmaste bensinmack. Där säljer de snart mer livsmedel än bränsle.

Robert Aschberg