Sopmat, jättegott!

Vi rotade i en container – och fixade en festmåltid

1 av 3 | Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
ingen blev sjuk Middagen gick hem hos Karin Ahlborgs familj – och det märktes inte att varorna egentligen var gamla.
MAT & DRYCK

Räddad från sopdöden.

Och förvandlad till en festmiddag.

Här bjuder jag mina barn på för gammal mat.

Vi slänger en herrans massa mat här i landet.

Enligt en undersökning som Konsumentföreningen i Stockholm låtit göra slänger varje svensk 100 kilo prima mat varje år i hemmet.

Alltså inte potatisskal, fläskben eller räkskal.

Utan riktig mat som vi hade kunnat äta upp om vi inte hade varit så rädda för mat som legat en dag eller två efter bäst-före-datumet eller en tomat som ser lite ledsen ut.

Avslöjar inget

Det är därför jag står framför containern där varor som inte längre kan säljas hos Coop Forum och räddar morgondagens middag.

Ett par fläskfiléer med utgånget datum, ett par ruttnande paprikor, gammal mjölk, vissen sallad, skrumpna rädisor, en i princip död basilika i kruka, en till hälften rinnande gurka ska tillsammans med färsk pasta som gick ut i går och en gammal skvätt grädde som mognat till sig i mitt kylskåp bli barnens middag.

Icke ett knyst i förväg, förstås, eftersom som mina barn är av den kalibern att de tvekar att dricka mjölk till och med på bäst-före-dagen.

Paprikorna, som är vattniga och där fröna släppt från insidan hackades med en lika ankommen lök och frästes i panna och blev en paprikasås med hjälp av den gamla grädden.

Fläskfiléerna bryntes och fick puttra så att de

var absolut genomstekta i såsen.

Salladen och rädisorna skrämdes till nytt liv i en balja isvatten och halva gurkan förenades med dem i en sallad.

Den gamla, ofärska pastan kokades.

Vad tyckte då barnen?

– Jättegott!!

Och vad tyckte mamman? Var hon inte rädd att förgifta sina barn?

Inte ett ögonblick.

Det är högst otroligt att vi skulle bli sjuka av att äta mat som är ”för gammal” så länge den smakar och luktar gott.

Koll på marginalen

Dessutom kan det vara bra att veta att leverantörerna förstås har en extra säkerhetsmarginal inbyggd i sina bäst-före datum.

Ingen av dem vill egentligen säga hur många extra dagar deras varor håller men efter lite lirkande får vi fram en ungefärlig tabell:

FAKTA

Vad händer om man äter gammal mat?

Vad händer om man äter eller dricker gamla produkter?

Det vet Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Skivad skinka

”Är man gravid ska man undvika att äta charkvaror i slutet av hållbarheten. Listeria kan finnas utan att det smakar eller luktar men det är väldigt ovanligt. Det är mjölksyrebakterier som kan växa till sig och då smakar skinkan lite syrligt men det är inte farligt, man blir inte sjuk.”

Färsk kyckling

”Bakterien som man kan bli sjuk av i kyckling heter campylobacter. De växer inte i temperaturer under 30 grader så de påverkas inte för att kycklingen ligger längre i kylskåp. Men andra bakterier kan börja växa till sig och kycklingen börjar smaka illa. Men det är inte farligt.”

Mjölk

”Förvaras mjölken kallt håller den väldigt länge. Man blir inte sjuk av att dricka gammal mjölk men den smakar illa.”

Falukorv

”Det är ungefär samma sak som med skinka. Korven surnar när den blivit för gammal och smakar inte gott. Men den blir inte sjukdomsframkallande.”

Köttfärs

”Först och främst är det en kvalitetfråga, att färsen kan lukta eller smaka illa. Har man verklig otur finns sjukdomsframkallande bakterier finnas som växer till sig men det är inte vanligt att de finns. Man kan absolut steka upp och äta färsen.”

Ägg

”Det är en tålig produkt som håller mycket längre än vad det står på förpackningen. Men kokar och skalar man ägg ska man inte låta dem stå framme för länge i rumstemperatur.”

Ost

”Hårdosten kan mögla lite grann, det kan man skrapa bort och fortsätta äta av osten. Dessertostar ska man som gravid se upp med i slutet av hållbarheten.”

Bröd

”Har det möglat bör man slänga det eller möjligen skära bort möglet med god marginal. Det blir ingen trevlig smak och kan i värsta fall vara ohälsosamt.”

Sylt

”Det som kan hända med sylt är att den börjar mögla men det är inte så vanligt. Om den är sockrad ordentligt så kan man skrapa bort möglet. Lättsockrad och osockrad sylt ska man slänga om det finns mögel.”

Juice

”Det händer absolut ingenting i gammal juice. Möjligen kan den börja jäsa men man blir inte sjuk.”

Färsk fisk

”Fisk är en känslig produkt som ändras smakmässigt ganska snabbt. Fiskar från våra vatten har inte särskilt många sjukdomsframkallande bakterier i sig så det är sällan man riskerar att bli sjuk av gammal fisk.”

Bli inte sjuk!

Förvara maten kallt om det står att det är en kylvara.

Följ alltid receptet om du lägger in sill.

Kyl mat som inte ska ätas direkt snabbt.

I morgon: Vi ger bort gammal mat

ARTIKELN HANDLAR OM