Fina torsdagsfisken

Parmesan, vitt vin och spenatmos

MAT & DRYCK

Det finns ju Kravmärkt – men vill du ändå inte köpa torsk så säg sej.

(4 personer)

400 g torsk (Kravmärkt) eller sej

0,5 dl vitt matlagningsvin

1/4 fiskbuljongtärning

1 msk finrivet citronskal

25 g sötmandel, hackad

20 g parmesanost, riven

0,5 dl finhackad bladpersilja

Potatismoset:

1 kg potatis

80 g färsk spenat

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk smör eller margarin

1,5 dl mellanmjölk, eventuellt mer

Salt

Peppar

200 g morötter, i hyvlade skivor

8 svarta oliver

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Häll på matlagningsvinet och smula över buljongtärningen. Stek i 15 minuter i ugnen.

3. Blanda citron, mandel, parmesan och persilja och strö det på fisken. Stek i ytterligare 5 minuter.

4. Potatismoset: skala potatisen och koka tills den är mjuk.

5. Fräs spenat och vitlök i hälften av smöret i en stekpanna. Tillsätt spenat, vitlök, resten av smöret, mjölk, salt och peppar till potatisen.

6. Kör med en elvisp till ett lagom fast mos.

7. Koka morötterna i lättsaltat vatten i 2–3 minuter. Häll av vattnet och blanda ner oliverna.

ARTIKELN HANDLAR OM