Nio tillsatser på Mys tallrik

Experten ger råd: Så undviker du fuskmaten

GOTT OM TILLSATSER My Svensson äter gärna köttbullar i gräddsås till middag. Aftonbladets genomgång visar att det gömmer sig nio e-nummer på hennes tallrik.
MAT & DRYCK

När My Svensson, 3, äter köttbullar och potatismos gömmer sig nio E-nummer på tallriken.

– Vi accepterar mat som håller för låg kvalitet och riskerar att bli lurade så fort vi går in i en butik, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson.

Efter en lång arbetsdag är det många som inte orkar dra fram grytorna och laga sin mat från grunden.

I sin nya bok ”Äkta vara” berättar Mats-Eric Nilsson – redaktionschef och matskribent på Svenska Dagbladet – vad det är vi stoppar i oss i stället.

Dryga ut smaken

Halv- och helfabrikat betyder ofta lite råvaror och många tillsatser för att dryga ut och förbättra smak, konsistens och färg.

Måste man bli heltidshusmor för att slippa alla tillsatser och E-nummer?

– Nej, leta efter produkter med få tillsatser, laga lite mer mat från grunden och ha bättre framförhållning. Laga maten när du har tid och värm när du kommer hem från jobbet, säger Mats-Eric Nilsson.

Riskbedömda

Han säger att många producenter nu har tagit till sig av kritiken och planerar att minska antalet tillsatser.

Men är tillsatserna farliga?

– Nej, alla tillsatserna är riskbedömda. För att få e-nummer så måste de ha genomgått en omfattande riskvärdering. Det är studier på celler, djur och även människor. Kraven liknar dem som ställs på

läkemedel, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket.

FAKTA

Fina nötköttbullar

(Familjen Dafgårds)

Innehåller: Nötkött (79 procent), vatten, lök, ströbröd, vetemjöl, salt, druvsocker, jäst, potatisflingor, E223, ägg, potatismjöl, salt, kryddor, potatisfiber, jästextrakt, glukossirap, stabiliseringsmedel (E450, E451).

Mats-Eric Nilssons kommentar:

Förhållandevis mycket kött. Men så många ingredienser ska det inte behövas. Råvaran duger tydligen inte

eftersom man använder jästextrakt, glykossirap, druv-socker och jäst för att påverka smaken.

Klassisk gräddsås

(Blå band)

Innehåller: Vetemjöl, majsstärkelse, vegetabiliskt fett, gräddpulver (12 procent), salt, glukossirap, jästextrakt, laktos, emulgeringsmedel (E451 och sojalecitin), färgämne (E150), maltos-dextrin, mjölkprotein, lök, buljongarom och svartpepparextrakt.

Mats-Eric Nilssons kommentar:

16 ingredienser för att göra något så enkelt som en gräddsås! Brun karamellfärg och något som ska härma buljongsmak. Smakförstärkaren jästextrakt är en signal om att såsen har trista råvaror. Står det ospecificerat vegetabiliskt fett kan man räkna med att det är något dåligt och billigt.

Lingonsylten på tallriken har Mys mormor Inger kokat. Men ibutiken finns färdiga alternativ.

Icas lingonsylt
(Ica)

Innehåller: Lingon (42 procent), socker (33 procent), vatten, förtjockningsmedel (pektin, natriumalginat), citronsyra och konserveringsmedel (natriumbensoat och kaliumsorbat).

Mats-Eric Nilssons kommentar:

Om man inte vill ha förtjockningsmedel och andra tillsatser kan man prova Björnekullas ekologiska rårörda lingon som bara innehåller lingon och socker.

Klassiskt potatismos

(Felix)

Innehåller:

Mosad och torkad potatis (89 procent), mjölkpulver, salt, gräddpulver, stabiliseringsmedel (E471, E450), smörarom, vitamin C, antioxidationsmedel (E223, E304) och svartpepparextrakt.

Mats-Eric Nilssons kommentar:

Förhållandevis hög halt av torkad potatis. Tillsatt c-vitamin tyder på att det inte är tillräckligt mycket näring i råvaran. Sedan innehåller den: två stabiliseringsämnen och smörarom som är ett ifrågasatt aromämne som ska fejka smörsmak.

Karin Östman