Uppgradera potatisen – din närmaste granne

Godare alternativ än vår egen sorgligt sönderkokta.

Foto: JOHANNA REEDER
MAT & DRYCK

Skippa tanken på vinterpotatis som sönderkokt bihang till annan mat. Låt den bli en huvudrätt som i Spanien och Österrike. Med spansk tortilla och alpknödel reser du i recepten och hittar potatisen hemma.

Foto: ANN SOFI JACOBSSON
Knödel och rösti är specialiteter på Günther Dragosics värdshus i österrikiska Hinterglemm.

Sönderkokt potatis lagad i saltat vatten är inget kul recept på vinterpotatis.

Men väldigt svenskt. Hämta inspiration från andra länders kök och uppgradera den svenska potatisen, som kan bli ett riktig miljömat om du väljer rätt. Låt en rykande knödel (potatisbulle) fylld med köttfärs, lök och bacon sprida doften av Alperna.

– Knödel är en hel måltid på potatis. I fyllningen stoppar du ner allt annat som du vill äta, säger Günther Dragosics, ägare till värdshuset Sonnhof i Hinterglemm i Österrike.

Här är specialiteterna rösti och knödel, där köttet och svampen kommer från alptrakterna och potatisen från östra Österrike.

Genuint

– Under krigsåren var knödel och rösti fattigmanskost, ett sätt att laga den mat som fanns. I dag uppskattar vi potatisen som en genuin rätt som kan bli helt vegetarisk om fyllningen är grönsaker och svamp, säger Günther Dragosics.

Även i Spanien får potatisen spela huvudrollen i många tapasrätter. Den guldgula tortillan (potatisomelett) äts på baren redan till frukost.

- Tortilla är så viktigt att varje spansk husmor har sitt eget recept. För mig ligger hemligheten i hur potatisen skivas och lagas, säger Carolina Vannum på Spanska turistbyrån.

Här delar hon med sig av sin spanska mamma Saras recept (se Carolinas tortilla).

Som tapas

För spanjorerna är potatisen en nationalrätt sedan de tog med den hem från Amerika 1492.

– Först förstod man inte att den kunde ätas, men när man väl upptäckte det blev den väldigt populär. Nästan alla spanska grytor innehåller potatis, säger Carlos Sarmiento Pallarés på Spanska turistbyrån.

På Kaniarieäarna älskar man Papas arrugadas con mojo (skrynkelpotatis med chilikryddad tomatsås). Här kan du med fördel använda svensk mandelpotatis.

Res i recept och hitta potatisen hemma:

Papas arrugadas är en populär tapasrätt på Kanarieöarna. Papas är det kanariska namnet för potatis.

Papas arrugadas con mojo:

(Skrynkelpotatis med mojosås, recept från Kanarieöarna)

1 kg fast småpotatis (mandelpotatis)

1-2 msk grovt havssalt

Gör så här:

1. Koka under lock i inte alltför mycket vatten under ca 20 minuter.

2. Häll ut vattnet och låt avdunsta i någon minut tills det skapas ett saltskick runt om potatisarna.

Mojo picón (stark röd sås) :

4 torkade röda paprikafrukter

1 krm indisk kummin

3 vitlöksklyftor i halvor

1 torkad chilifrukt

tsk havssalt

2 dl olivolja

Ett stycke gammalt vitt bröd

Ättika att smaka av med

Gör så här:

1. Lägg paprikafrukterna i varmt vatten i 15 minuter

2. Häll av vattnet och låt paprikafrukterna rinna av väl

3. Kör ingredienserna till en fin blandning i en mixer tillsammans med kummin, vitlök, chilifrukter och salt.

4. Häll i olivoljan undan för undan.

5. Rör ut med lite vatten och brödet.

6. Smaka av med ättika.

Varje spansk husmor har sitt eget tortillarecept.

Carolinas Tortilla:

(4 personer eller fler om den serveras som tapas)

6 stora potatisar

1 liten gul lök

6 ägg

Salt

Gör så här:

1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

2. Låt den steka långsamt i sjudande olja som inte får bli för het. Finhacka löken och stek den med potatisen, salta. När allt är genomstekt så låt oljan rinnas av.

3. Vispa upp äggen lätt och blanda de uppvispade äggen med potatisen och löken.

4. Stek i medelvarm panna med lite olivolja tills tortillan får färg.

5. Vänd den sedan försiktigt med ett grytlock.

6. Servera som tårtbitar eller i tärningar.

Mer fyllning:

Tonfisk, färsk sparris, tärnad lufttorkad skinka eller chorizokorv är jättegott att blanda i tortilla.

Blanda i färsk eller stej separt i olja, låt fettet rinna av och blanda ner i tortillan samtidigt som du blandar i äggen.

Patatas a la riojnana:

(Potatis från spanska Riojadistriktet)

1 kg potatis i tärningar

2 gröna paprikafrukter i tärningar

2 finhackade lökar

1 dl olivolja

5 hackade vitlöksklyftor

4 torkade röda paprikafrukter

1 lagerblad

2 dl vitt vin

1 krm starkt paprikapulver

Salt och peppar

Gör så här:

1. Stek löken och paprikan i oljan

2. Tillsätt potatis, vitlök, torkad paprika och lagerblad

3. Häll på vinet och fyll på med vatten så att täcker

4. Krydda med salt, peppar och paprikapulver

5. Låt det koka upp och efterkoka på medelvärme i 25 minuter

6. Ta upp den röda paprikan och skär den i bitar.

Källa: Spanska Turistbyrån.

Foto: ANN SOFI JACOBSSON
"Den som inte äter knödel går hungrig hela dagen" är ett österrikiskt ordspråk. Här botas hungern med en köttfärs- och baconknödel på värdshuset Sonnhof.

Köttknödel på Alpvis:

500 gram mjölig potatis

200 g fläsk- eller nötfärs (eller bacon om du vill)

200 gram mjöl

1 lök

1 ägg

Persilja

Salt

Gör så här:

1. Finhacka löken och bryn färsen eller baconbitarna med den en kort stund.

2. Blanda i persilja, salt och peppar, och låt svalna.

3. Koka potatisen, skala och pressa genom en potatispress. Blanda ner ägget, saltet och mjölet.

4. Lägg degen på en mjölad skärbräda och forma den till en fem centimeter tjock rulle.

5. Snitta upp i skivor (cirka fem centimeter långa). Platta till dem i handflatan, fyll dem med kött och svep degen runt.

6. Lägg knödlarna tätt i en gryta och koka dem i saltat vatten i 10-15 minuter.

Källa: Österrikiska Turistbyrån.

Fler potatislänkar

Maria Carlqvist