3 Snabba trerätters

Till dejten, familjen och kompisarna

MAT & DRYCK

Fest för dejten, familjen och kompisarna.

Med de här meny-förslagen tar det inte mer än 45 minuter att trolla fram en trerätters.

Sallad med fikon.

Först dejten: Visst vill man impa på dejten men inte lägga ner för mycket för då kan det bli för pretentiöst. Den här menyn är både lättlagad och imponerande utan att det blir för mycket.

Meny

Förrätt: Sallad med fikon, buffelmozzarella och parmaskinka.

?Huvudrätt: Ugnsstekt lax med fetaost och paprikatäcke.

Dessert: Hallonsorbet i mousserande vin.

Sallad med fikon, buffelmozzarella och parmaskina

2 portioner. Tar 5 minuter. Svårighetsgrad: Lätt

Satsa på en riktig buffelmozzarella från välsorterad butik och känn skillnaden. Hittar du inte det går det självklart bra med vanlig mozzarella.

Du behöver:

1 näve ruccolasallad

1 klump buffelmozzarella

4 skivor parmaskinka

1 fikon

Krämig balsamico, t ex Zetas Crema di balsamico

1 msk olivolja

Flingsalt

Nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Skölj och torka ruccolasalladen och fördela på två tallrikar.

2. Skiva osten och lägg på tillsammans med skinkskivorna.

3. Dela fikonet i klyftor och fördela dem på tallrikarna. Droppa på en gnutta olivolja och ringla över lite krämig balsamico. Salta, peppra och servera.

Lax med fetaost och paprikatäcke

Två portioner. Tar 20 minuter. Svårighetsgrad: Lätt

Supersnabb och god middag som även nybörjare i köket klarar av.

Du behöver:

2 bitar laxfilé, 150 g styck

1 msk olivolja

75 g grillad strimlad paprika i olja, Zeta (en halv burk)

100 g smulad fetaost

Flingsalt

Nymald svartpeppar

TILLBEHÖR:

2 portioner couscous

1/2 pressad citron

2 msk mynta, hackad

Lite olivolja

Salt

Nymald svartpeppar

Någon grön grönsak, t ex gröna bönor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Droppa lite olja i en ugnsfast form och lägg i laxfilébitarna med skinnsidan ner. Salta och peppra.

2. Rör ihop de rostade paprikastrimlorna med lite av oljan från burken samt fetaosten. Fördela det på laxfilébitarna och baka i ugnen cirka 15–20 minuter.

3. Tillaga under tiden couscousen enligt paketet och pressa i saften av en halv citron. Rör i 1 msk olivolja och lite hackad mynta. Bjud lättkokta gröna bönor eller annan grön grönsak till.

Hallonsorbet i mousserande vin

2 portioner l?Tar cirka 5 minuter l?Svårighetsgrad: Lätt

Enklare och fräschare dessert är svårt att hitta.

Ingredienser:

2 kulor färdig sorbet av hallon

Ca 3–4 dl kallt torrt mousserande vin

Gör så här:

1. Lägg en kula sorbet i botten på två vida glas, till exempel vinglas.

2. Fyll upp med mousserande vin och servera direkt.

Text: Liselotte Forslin Foto: Emma Matsson

ARTIKELN HANDLAR OM