Godisfest med  Johanna!

Programledaren och författaren Johanna Westman bjöd hem vännerna för att baka julgodis. Fina recept!

1 av 6
Minoo Bigner, Johanna Westman, Emilie Crispin Ekström, Eva Ankarvall och Ebba Bonde skålar, snackar gott – och sätter i gång med att fixa Johanna Westmans julgodisrecept.
MAT & DRYCK

”Julgodis ska göras till­sammans! Och därmed basta”.

Häng med när Johanna Westman och vänner kokar kola.

Den röda amaryllisen har slagit ut, adventsstjärnorna lyser i fönstret, på spisen kokar en sats kola. Runt köksön hemma hos Johanna Westman trängs vännerna Ebba, Emilie, Eva och Minoo. Sötaste ingredienserna på kalaset är dock bebisarna Hedda och Sixten.

Minglet startar med varsin lingoncosmo. Johanna har tolkat drinken cosmopolitan på sitt eget vis. Det hummas och sörplas njutningsfullt. För att riktigt komma i stämning bjuder Johanna på både anklevertoast och en liten bresaolakaramell till drinken. Sen tar arbetet vid grytor och bord vid.

Det blir tre sorters godis: mintchokladkola, trillingnöt och kryddiga nötter. Ljuvliga dofter sprider sig i det ombonade och stora köket.

–?Bakningen är ju mycket en vetenskap så det gäller att hålla koll på temperatur och koktider. Det finns liksom inga genvägar, säger Johanna.

Recept tagna ur livet

Johanna Westman är aktuell med en ny kokbok: ”Julgodis – för små och stora sockerbagare”. Att det skulle bli en godisbok var självklart. Johanna är en sann sockerbagare.

Recepten bildar en minnesresa från hennes liv. Hennes älskade Italien är förstås med, mammas svenska knäck, nya zeeländska kokosrutor och mexikanska sockertoppar.

Och arbetet med boken har varit ett rent och skärt nöje. Många timmars arbete i Johannas kök ligger bakom skapandet av sötsakerna.

–?Ja, oj vad vi har ätit och allt har varit så gott, säger Eva.

Nappade nougatblocket

Johanna har alltid involverat sina tre barn i bakandet. När Greta, nu tio år, var tio månader var det dags att hjälpa till och göra mozartkulor.

Den lilla, uppfödd på välling och grönsaksmos, satt glatt med i sin barnstol. Plötsligt ser Johanna från sin kastrull hur den lilla människan med stor koncentration suger på nougatblocket med en blick på sin mor: Hur kan du ha hållit det här ifrån mig?

”En utmaning”

–?Det har varit en utmaning att blanda lätta och svåra recept i boken. Men det har varit så tacksamt att ha barnen med. Godis ska göras tillsammans, säger Johanna.

Hemlagat godis är dessutom bästa gå bort-presenten. Att ta emot hemgjord kola inslagen i färgglatt silkespapper är en sann glädje.

FAKTA

Vinn boken

Tävla om fem böcker! E-posta svaret, ditt namn och adress till [email protected] senast den 5 december. Vinnarna presenteras i nästa nummer.

Fråga: Hur bör de kryddiga rostade nötterna förvaras?

De tre godisrecepten är hämtade ur ”Julgodis – för små och stora socker­bagare” (Bokförlaget Semic).

Text: Cecilia von Mentzer

Foto: Stefan Mattsson

Recept: Johanna Westman

Läs mer om adventfester och julstök här:

Lingoncosmo i kanelfrostade glas

5 drinkar. Tar 10 minuter.

Du behöver:

GARNERING:

1 lime

3 msk socker

1 msk kanel

DRINKEN:

1 dl vodka

1 dl cointreau

0,5 dl limejuice (2–3 lime)

1–3 dl lingondricka (beroende på hur starka drinkar du vill ha)

Gör så här:

1. Gnid glasens kanter med en halv lime, skär skivor av den andra halvan. Blanda socker och kanel på en liten tallrik och doppa glaskanterna i sockret. Låt stelna.

2. Skaka alla ingredienser till drinken med is. Servera i de frostade glasen med skivor av lime.

Bresaola- karameller

9-12 stycken Tar 10 minuter.

Du behöver:

Ca 100 g chèvre, färsk och mjuk

100 g bresaola, tunt skivad

Svartpeppar

1 citron, skalet

Färska örter

Gör så här:

1. Lägg en till två teskedar chèvre på varje skiva bresaola och peppra.

2. Skruva ihop till en karamell.

3. Garnera med citronskal och färska örter.

Anklevertoast med tranbär- och äppelmos

15 stycken ?Tar 25 minuter.

Du behöver:

TRANBÄR- OCH ÄPPELMOS:

3 äpplen, skalade och urkärnade

0,5 dl honung, flytande och helst akaciahonung

0,5 dl tranbär (frusna eller färska)

1 burk, tom, väldiskad

TOASTEN:

1/2 surdegsbaguette

2 msk smör

Ca 100–150 g ankleverpaté

Ca 0,5 dl tranbär- och äppelmos

1/2 granatäpple

Gör så här:

1. Börja med moset: Skär äpplena i klyftor och lägg i en kastrull tillsammans med honung och tranbär. Koka på svag värme i 15 minuter. Rör om ordentligt till ett slätt mos. Häll upp i en väl diskad burk och låt svalna.

2. Skär baguetten i tunna skivor. Stek skivorna frasiga i smör. Bred på ankleverpaté och garnera med mos och granatäppelkärnor.

Tips! Gör gärna en dubbel sats av moset och använd resten till morgongröten.

Trillingnöt

?35 stycken ?Tar 25 minuter + tid i kylskåp.

Du behöver:

Ca 1,5 dl hasselnötter

200 g ljus choklad eller mjölkchoklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de har fått färg.

3. Låt nötterna svalna lite och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål.

4. Smält chokladen i vattenbad. Låt chokladen svalna lite och häll sedan hälften av chokladen över nötterna. Blanda om ordentligt.

5. Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet i 20 minuter.

6. Håll under tiden resten av chokladen smält genom att låta skålen stå kvar över ka­­strullens fortfarande varma vatten.

7. Skeda lite av chokladen i en liten plastpåse för dekorering och doppa trillingnötterna i resten av chokladen med hjälp av en gaffel. Låt dem droppa av ordentligt och lägg dem på bakplåtspapper igen. Låt stelna helt.

8. Doppa påsen med choklad i varmt vatten så att chokladen blir flytande och klipp av ett hörn av påsen. Spritsa chokladen

över de stelnade pralinerna. Låt stelna igen. Förvaras svalt.

Chokladdoppad choklad- och pepparmints­kola

50 stycken Tar 40 minuter.

Du behöver:

5-10 polkagrisar eller 1 bit av en polkagrisstång

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

2 dl ljus sirap

100 g smör

4 msk kakao (gärna av god kvalitet)

Pepparmyntolja, några droppar

200 g mörk choklad

Gör så här:

1. Förbered en långpanna, lägg i bakplåtspapperet i botten så att papperet går upp lite på kanterna.

2. Krossa polkagrisarna till ett fint pulver i en mortel.

3. Lägg grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Sätt plattan på medelvärme. Rör om med en träsked tills du har en jämn smet.

4. När det börjar koka, sänk värmen ett steg och koka tills smeten är 120 grader eller koka i cirka 10 minuter och gör sedan ett kulprov – droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om det går att forma en fast kula är kolan klar.

5. Droppa pepparmyntolja i den färdiga kolasmeten och rör om.

6. Häll försiktigt kolasmeten i lång-pannan. Låt kolan svalna en stund innan du ställer in den i kylen i minst en halvtimme, gärna över natten.

7. Skär kolasmeten i fyrkanter som är cirka 2x2 centimeter stora.

8. Smält chokladen i vattenbad. Låt chokladen svalna. Vänd sedan kolabitarna i den smälta chokladen med en gaffel. Lägg upp dem på ett bakplåtspapper eller ett galler.

9. Strö lite polkagriskross över kolabitarna innan chokladen har stelnat. Låt den stelna helt och förvara sedan i burk med bakplåtspapper emellan. Förvara svalt.

Tips! Du kan variera kolan efter tycke och smak. Du kan byta ut pepparmyntoljan mot något av följande alternativ: 2 msk färsk riven ingefära, en nypa torkad hel chili (här är det på sin plats att vara lite försiktig!), skalet av 1 apelsin eller 1 dl rostade hasselnötter eller någon annan nöt.

Gör du någon av dessa varianter kan du hoppa över polkagriskrosset. Du kan också låta bli att doppa kolan i choklad.

Kryddiga rostade nötter

Till 10–12 personer ?Tar 5 minuter + 35 minuter i ugn.

Du behöver:

7,5 dl nötter (mandlar, hasselnötter, pistaschnötter, valnötter och/eller cashewnötter)

1,5 dl socker

1 tsk salt

1 msk kanel

0,5 tsk mald ingefära (eller gärna färsk!)

1 äggvita

1 msk vatten

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 140 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

2. Lägg alla nötter i en bunke. Häll på socker, salt, kanel och ingefära. Blanda om ordentligt med händerna.

3. Häll äggvitan och vattnet i en kopp och vispa med en gaffel tills det blir skummigt. Häll över nötterna och blanda om igen så att alla nötterna är täckta.

4. Häll ut nötterna på plåten och bred ut ordentligt. Sätt in plåten i ugnen i 35 minuter.

5. Låt nötterna svalna och bryt dem sedan i mindre bitar.

6. Förvara nötterna i en lufttät burk.