Wow, vilken lyxig glöggfest!

Recept på smakrika matiga tilltugg av salt och sött.

Jon Hansson Matredaktör
MAT & DRYCK

Nu ligger glöggdoften som en kryddig dimma över nejden.

Pepparkakor, knäck och lussebullar är alldeles lysande tilltugg.

Men var inte rädd för att också bjuda på något matigare.

Snudda vid julsmakerna, ansjovis, gravlax, skinka. Sött är som gulligast tillsammans med salt.

FAKTA

Recept: Jon Hansson

Foto: Per Björn

Alla recepten är för 8 personer.

Ansjovissnurror

Tid: 40 minuter.

Du behöver:

3 frysta plattor smördeg, à 75 g

1/2 lök

1 msk smör

1 ägg

1 dl äppelmos

15 ansjovisfiléer (100 g-burk)

2 dl riven västerbottensost

Gör så här:

1. Ta fram smördegen ur frysen. Lägg ut plattorna på ett bakplåtspapper. Tina i 15–20 minuter och kavla sedan ut dem något.

2. Skala och hacka löken under tiden. Stek hacket mjukt i smöret. Det ska inte ta färg.

3. Värm ugnen till 200 grader.

4. Vispa sönder ägget.

5. Bred ut äppelmoset på smördegsplattorna. Spara ett par cm i ena kortänden.

6. Fördela den stekta löken, ansjovisen och osten jämnt över plattorna – ända ut i kanterna (men inte på den mosfria ändbiten). Rulla ihop.

7. Pensla mosfria degänden med ägg så fäster det bättre. Skär rullarna i 1 cm skivor och lägg på papprad plåt.

8. Grädda 7–9 minuter eller tills snurrorna fått lite färg. Godast varma.

Räkshot med koriander

Tid: 25 minuter.

Du behöver:

4 hg räkor med skal

1 vitlöksklyfta

1/2 chilifrukt

1/2 citron

2 msk olivolja

1,5 dl apelsinjuice

0,5 g saffran (1 kuvert)

1/2 kruka färsk koriander

Gör så här:

1. Skala räkorna.

2. Skala och hacka vitlöksklyftan.

3. Skölj och hacka chilifrukten. Smaka på en flisa. Är den mesig – ta med lite av kärnorna. Är den superhet – ta bara lite av hacket.

4. Skölj och skala halva citronen med potatisskalare. Strimla skalet.

5. Fräs vitlöken, chilin och citronskalet i oljan någon minut. Häll i apelsinjuicen och saffranen. Tokputtra 1 minut. I med räkorna och rör om under någon halvminut. Lägg upp räkorna i glas eller små skålar och skeda över apelsinskyn.

6. Hacka koriander grovt och strö över.

Macka med ädelost & pepparkaksjello

Pepparkaka med ädelost är en gammal favorit på glöggpartyt. Här har vi tokat till det lite grand.

Tid: 15 minuter + stelning av gelén.

Du behöver:

1 blad gelatin

1 dl portvin

1 tsk pepparkakskryddor

2 skivor mörkt rågbröd av fullkorn

100–150 g ädelost

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i en skål i 5 minuter.

2. Koka upp portvinet med peppar­kakskryddorna. Sjud i 2 minuter. Ta av värmen och sila genast genom ett kaffefilter. Häll tillbaka portvinet i kastrullen och rör i gelatinbladet så att det löser sig.

3. Häll upp i en liten flat skål. Du vill ha en cirka 1 cm djup portvinssjö. Ställ att stelna i kylen.

4. Skär 8 eller 16 små mackor av rågbrödet. Bred på generöst med ädelost. Skär det stelnade portvinsgeléet i tärningar och toppa osten med det.

Salta hatten

Tid: 25 minuter.

Du behöver:

16 stora champinjoner

1 liten vitlöksklyfta

2 skivor serranoskinka eller annan lufttorkad skinka

4 sardellfiléer

3 msk hackad persilja

3 msk smör

4 msk riven parmesan

Salt och peppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Rensa champinjonerna och bryt av fötterna. (Dem får du göra något annat kul med – här behöver vi bara hattarna.)

3. Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Strimla skinkan tunt. Hacka sardellerna och persiljan.

4. Fördela vitlöken, skinkan, sardellerna, persiljan och smöret i champinjonhattarna. Riv över parmesan.

5. Ställ på papprad plåt och baka 10 minuter i ugnen eller tills hattarna fått lite färg. Servera varma.

Mandarinlax

Tid: 15 minuter.

Du behöver:

16 satsumasklyftor – eller grapefruktklyftor för vuxnare smak

2 dl vit glögg

4 stjärnanis

200 g gravlax, helst i bit

Tandpetare

Gör så här:

1. Skala clementinerna. Pilla bort så mycket vitt innergojs som möjligt. Dela i klyftor.

2. Koka upp glöggen med stjärn­anisarna och sjud några minuter. Peta i clementinklyftorna och sjud ytterligare 3 minuter.

3. Skär laxen i 16 kuber.

4. Fäst de glöggkokta clementinklyftorna på laxkuberna med tandpetare. Piffa gärna med grönt blad.

Baconrullar med vaniljkokta plommon

Tid: 35 minuter.

Du behöver:

1 vaniljstång

1 stort äpple

2 kanelstänger

2 dl rött vin

16 katrinplommon

16 skivor bacon (2, kanske 3 paket à 140 g)

16 tandpetare

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut de små fröna.

3. Skölj äpplet. Skär bort kärnhuset och skär fruktköttet i tunna klyftor.

4. Lägg de urskrapade vaniljstångshalvorna, vaniljfröna, kanelstängerna, katrinplommonen, äppelskivorna och vinet i en kastrull och sjud i 3 minuter. Låt svalna något.

5. Fiska upp plommonen och äppelbitarna. Rulla in ett plommon och ett par äppelskivor i varsin baconskiva. Fäst med tandpetare.

6. Lägg på papprad plåt och stek cirka 10–15 minuter i ugnen eller tills baconet blivit lite knaprigt.

Kardemousse

Tid: 20 minuter.

Du behöver:

3 msk finhackad inlagd ingefära (i sockerlag – inte sushivarianten gari)

200 g mörk choklad, helst med en kakaohalt över 60 procent

1 msk ljus sirap

1 tsk malen kardemumma

4 äggvitor

Gör så här:

1. Hacka ingefäran så smått du kan.

2. Bryt chokladen i bitar och smält på låg värme i en kastrull tillsammans med sirapen och 1 msk vatten. Rör i ingefäran (spar lite till garnering) och kardemumman.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum.

4. Vänd ner äggvitorna, lite i taget, i chokladblandningen.

5. Häll upp mousse­smeten i formar/skålar/glas och kyl ett par timmar.