Fixa en alternativ julbuffé!

En Jansson med zucchini, pilgrimsmusslor, sallad på gula betor, dadlar med bacon...

MAT & DRYCK

Det blir mycket av samma sak i advent och juletid.

Prova att bryta traditionerna.

Lotta Voltaire har svängt ihop en julbuffé som utmanar smaklökarna.

FAKTA

Recept: Lotta Voltaire

Foto: Sara Ringström

Buffén är beräknad till 8 personer.

Jansson med zucchini & västerbottensost

Du behöver:

0,5 kg potatis

0,5 kg zucchini

1 stor gul lök

250 g västerbottensost

1 burk ansjovis

0,5 l grädde

Gör så här:

1. Riv potatis, zucchini, lök samt ost i strimlor.

2. Varva ner i form med ansjovis samt ansjovisspadet.

3. Slå grädde över och grädda i 175 grader i cirka 40 minuter.

Lammbollar med mandel

Du behöver:

500 gram lammfärs

1 gul lök, fint tärnad

2 pressade vitlöksklyftor

1 dl färsk hackad koriander

1/2 dl grädde

1 tsk mald spiskummin

Salt och peppar

200 g mandelspån

Gör så här:
1. Blanda samman alla ingredienserna till färsen.

2. Forma till köttbullar och rulla dem i mandeln.

3. Stek i smör eller olja cirka fyra minuter runt om.

Pilgrimsmusslor med sockerärtskräm

Toppa med rom för en lyxigare känsla.

Du behöver:

16 pilgrimsmusslor

1 kg gröna ärtor

1 knippe dill

1 pressad citron

1 nypa muskot

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Kör ärtor i mixern med citron och dill.

2. Smaka av med kryddorna.

3. Grilla musslorna i panna.

Sallad på hyvlade betor med gula russin, parmesan och pinjenötter

Festlig carpacciovariant.

Du behöver:

0,3 kg gulbeta

0,3kg polkabeta

0,3 kg rödbeta

2 dl gula russin

1 dl pinjenötter

100g parmesan

1/2 pressad citron

Olivolja samt balsamico

Flingsalt

Gör så här:

1. Skala och hyvla betorna med osthyvel.

2. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna.

3. Lägg betorna på fat med pinjenötter,russin samt hyvlad parmesan över.

4. Sprinklaolivolja, balsamico, citron samt strössla salt över.

Dadlar & bacon

Du behöver:

Dadlar & bacon

Gör så här:

Köp kärnfria dadlar, rulla bacon runt och fixera med tandpetare. Stek gyllene!

Plommonpaté med äpple och valnötter

Du behöver:

1 pateform på 1,5 l

1 kg urkärnade torkade plommon

5 röda äpplen

2 dl walnötter

1 dl portvin

1 dl tranbär, torkade

Gör så här:

1. Kör plommon i mixern med portvinet.

2. Riv ner äpplena med skalet.

3. Blanda i tranbär samt valnötterna grovt hackade.

4. Klä en form med plastfilm.

5. Fyll med smeten och pressa.

6. Ställ kallt i minst 1 timme.

Persisk-inspirerad gårdskyckling

Späckad med saffran, pistage och berberis.

Du behöver:

1 fet majskyckling, ca 1,5 kg

2 dl pistagekärnor, hackade

1 kuvert saffran

2 dl torkade berberisbär (alt.gojibär eller tranbär)

1/2 dl matolja

1/2 dl flytande honung

3 pressade vitlöksklyftor

1 tsk sambal

Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser utom kycklingen.

2. Lyft skinnet från kycklingen och stoppa in ett lager fyllning, cirka hälften av fyllningen.

3. Sätt in i ugnen i 160 grader i cirka en timme

4. Tag ut kycklingen och öka värmen till 175 grader.

5. Klappa på den resterande fyllningen på kycklingen.

6. Grädda ytterligare cirka 30 minuter.

Rödkål med sesam och risvinäger

Du behöver:

0,5 kg rödkål, skuret i tunna strimmlor

100 gram mungbönsgroddar

1 msk sesamfrö, rostat i panna

1 tsk socker

3 msk sesamolja

4 msk risvinäger

Gör så här:

1. Blanda samman och låt stå och dra en timme före servering.

Apelsin- & kumminstekt brysselkål

Du behöver:

1 kg brysselkål

skalet samt saften av 1 apelsin

1 tsk hel kummin

1 pressad vitlöksklyfta

Olivolja

Flingsalt

Gör så här:

Stek på mellansvag värme kålen i olivoljan och tillsätt övriga ingredienser.

Gotländsk ostkaka med mandel

Gott med sylt och grädde.

Du behöver:

500 gram keso

50 gram flagad eller hackad mandel

0,5 dl socker

0,5 dl vetemjöl

2 ägg

2,5 dl mjölk

1/2 kuvert saffran

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser i tur och ordning.

2. Häll smeten i en smord form.

3. Grädda cirka 40 minuter i 175 grader.

Aprikos- & valnötsbröd

Servera med stekt enrisrökt fläsk och mangoldsallad samt äppelgele.

Blir 2 limpor.

Du behöver:

5 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

3 dl rågsikt

2,5 dl rågkross

1 dl vetekli

4 dl torkade aprikoser

4 dl valnötskärnor

1 tsk salt

4 tsk bikarbonat

1 l lättfil

3 dl mörk sirap

Gör så här:

1. Blanda samman alla torra ingedienser väl. Rör ner fil samt sirap.

2. Smöra och bröa två stycken1,5 litersformar.

3. Grädda i en timme och 10 minuter i 175 grader.

Länkar

ARTIKELN HANDLAR OM