Julgodiset som knäcker det mesta

Gottegrisar är vi allihopa, allihopa ...

MAT & DRYCK

Jag kan avstå både saffransbullar och pepparkakor men får jag inte chokladgodisar till jul blir jag både sur och elak.

Och det vet man ju – bara snälla matskribenter får klappar av tomten.

En sådan tur då att vår gästsockerbagare bjuder på mockaknäck, tryfflar och kolor.

Gro Benjaminsen – det är tjejen med chokla’ i.

Foto: STEFAN MATTSSON
Gott med gry i Gros julgodis.
FAKTA

Recept och foto: Gro Benjaminsen

Jordgubbs- och chokladformar

Tid: 25 minuter + 1 timme i kyl.

Cirka 30–40 stycken.

Du behöver:

50 g smör

0,5 dl vit sirap

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

Cirka 1 dl havregryn (med fiber)

5– 6 msk kanderade/torkade jordgubbar eller russin, finhackade

Cirka 120 g mörk blockchoklad

Garnering:

Jordgubbskulor (strössel)

Gör så här:

1. Smält smör och rör i sirap, socker och vaniljsocker.

2. Ta av plattan och rör i frukt och havregryn.

3. Ställ smeten kallt i cirka 10 minuter.

4. Lägg en lagom stor bit i varje form.

5. Finhacka och smält chokladen över vattenbad eller i mikrougn.

6. Täck havregrynsblandningen med choklad och dekorera med strössel.

7. Låt stelna i kylen.

Heta cappuccinotryfflar

Kaffe och chokladtryffel med vuxensmak av whisky. Hetta gärna till det med att tillsätta lite ancho-chilipeppar i kaffepulvret.

Tid: 30 minuter + stelning.

Ca 22 stycken.

Du behöver:

Tryffelmassa:

350 g mörk choklad

1,5 dl vispgrädde

1 msk honung eller flytande glykos

20 g smör

2 msk stark espresso

1–2 msk whisky

Cirka 2–3 msk cappuccinopulver

Cirka 2 tsk anchochili, finmalen (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Finhacka chokladen.

2. Koka upp grädden med honung och smör och häll den varma blandningen över chokladen. Låt stå och stelna någon minut, tillsätt espresso och whisky och rör tills massan är jämn och slät.

3. Sätt i kylen.

4. Ta ut massan när den är lagom fast. Gör konfektstora bitar och lägg dessa på ett folieklätt underlag.

5. Fyll en liten skål med cappuccinopulver och tillsätt eventuellt chilipepparn. Anchochili är mild i smaken och passar bra tillsammans med den mörka chokladen. Doppa varje bit av tryffeln i cappuccino-chili-blandningen och forma till en kula. Rulla den därefter i pulvret och placera kyligt.

Godis med frukt och nötter

Cirka 10–15 bitar.

Tid: 25 minuter + stelning/sats.

Nyttiga läckerbitar i flera goda smaker. Utbudet av kanderad och torkad frukt och nötter blir stadigt större, så välj efter tycke och smak. Här kommer några smakrika förslag:

1. Röd fruktkonfekt

Cirka 3–4 msk cocktailbär + 10 hela bär till garnering eller torkade körsbär

Cirka 2 msk krossade linfrön

Cirka 0,5 dl valnötter, grovhackade

Cirka 100 g mörk choklad

2. Gul fruktkonfekt

Cirka 4 msk gul syltad/torkad frukt (mixa apelsin- och citronskal med torkad mango/papaya) .

Cirka 2 msk krossade linfrön

Cirka 0,5 dl pistaschnötter, grovhackade

Cirka 100 g mörk choklad

3. Konfekt med sukat och pumpakärnor

Cirka 4 msk sukat

Cirka 0,5 dl hasselnötter, grovhackade

3–4 msk pumpakärnor

Cirka 100 g mörk choklad

Garnering:

Sukat och ev en nypa chili-peppar, inte för stark

Gör så här:

1. Hacka och skär kanderad/torkad frukt och nötter i grova bitar.

2. Finhacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikrougn.

3. Blanda chokladen med krossade linfrö (ev sesamfrö, pumpakärnor) frukt och nötter till en tjock massa.

4. Klicka ut lagom stora munsbitar på ett smort bakpapper. Dekorera och låt stelna.

Mockaknäck

Cirka 70 knäckformar.

Tid: 30 minuter.

Mörk, fyllig och god är denna knäck. Och enkel att laga. Undvik bara att laga dubbla recept; gör hellre flera satser om du är kolasugen. Rör så lite som möjligt, så undviker du att massan sockrar sig. Koktiden avgörs av hur vid kastrull du använder. Med socker- eller stektermometer skall temperaturen bli 125 grader. (Du kan också göra ett kulprov: tag en tesked av knäckmassan i en kopp iskallt vatten. Om massan stelnar och du kan forma en fast kula är knäcken klar.)

Du behöver:

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

1 msk kakaopulver

1 msk espressopulver

2 msk smör

Gör så här:

1. Blanda grädde, sirap och socker i en vid tjockbottnad kastrull.

2. Koka smeten på medelvärme utan lock. Rör då och då.

3. När smeten har uppnått 125 grader alternativt kan formas till en kula i kallt vatten, tar du kastrullen av plattan.

4. Tillsätt kakao, espresso samt smör och rör om.

5. Häll den heta smeten i en bunke och fyll formarna.

6. Låt stelna i kyl eller utomhus. Förvara knäcken svalt.

Punschbollar

Cirka 15 valnötsstora bollar

Tid: 30 minuter + några timmar i kylen.

Praktfulla punschbollar proppade med choklad och traditionen trogen; en ljuvlig smak av punsch eller mörk rom. Snabbt vackra med chokladströssel.

Du behöver:

200 g kaksmulor (gärna från småkakor med chokladsmak)

100 g rostade pinjenötter, eventuellt pumpakärnor

0,5 dl farinsocker

2 msk kakaopulver

2 msk mjukt smör

3–4 msk aprikossylt/marmelad eller ljus sirap

2 msk rom eller punsch

chokladströssel

Till pensling:

Smör (smält) med kakao

Gör så här:

1. Blanda kaksmulor, pinjenötter/pumpakärnor, socker och kakaopulver i en bunke.

2. Tillsätt smör, sylt/marmelad eller sirap samt rom och blanda allt till en massa. Anpassa mängden marmelad och rom så massan blir lagom fast.

3. Låt stå och vila i kylskåp några timmar eller över natten.

4. Ta ut och forma lagom stora bollar. Pensla med kakaosmör och rulla i strössel.

Marsipankonfekt med mango eller citrus

Cirka 20 stycken.

Tid: 35 minuter + 1 timme torkning.

Många goda frukter hittar man i hyllorna nuförtiden. Vi fann kombinationen mango, arrak och marsipan oemotståndlig. Ju mer choklad du smälter desto lättare är det att doppa fina kulor.

Du behöver:

60 g kanderade mangobitar alternativt syltade citrusskal (apelsin, citron eller lime), finhackade

Cirka 3 msk arrak eller citruslikör

250 g mandelmassa (gärna den finaste med 50 procent mandel)

Cirka 120 g mörk choklad, finhackad

Gör så här:

1. Blanda den finhackade frukten med likör eller arrak och låt stå och dra en stund.

2. Blanda frukthack och alkoholen med mandelmassan.

3. Forma små kulor, cirka 20 stycken.

4. Låt marsipankulorna stå och torka någon timme.

5. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro-vågsugn. Temperera massan i en vid skål.

6. Doppa kulorna i den smälta chokladmassan och låt dem rinna av på folie.

Heta karameller

Cirka 25 kolabitar.

Tid. 35 minuter + svalning.

Den som vill plussar på med några heta chiliflingor extra för mera sting?...

Du behöver:

4 msk smör, normalsaltat

0,5 dl mörkt muscovadosocker eller råsocker

1,5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

3 msk kakao

0,5 tsk chilipeppar eller efter smak (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Olja en liten långpanna, cirka 20 x 30 cm, eller gör en motsvarande form av folie i stora långpannan. Bred ut ett smörpapper.

2. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka under försiktig omrörning (använd träslev) i 10–15 minuter eller tills massan har uppnått en temperatur på 119 grader.

3. Låt massan svalna något innan du häller den i den smörpappersklädda formen. Låt svalna.

4. Skär kolan i rektangulära bitar. Finaste kolapappret är genomskinlig cellofan.

Chokladtryfflar

Cirka 22 stycken.

Tid: 35 minuter + kylning.

Förslag på smaktillsatser och fyllningar:

? 2–3 msk kaffelikör, apelsinlikör, arrak eller konjak.

? 2 msk finhackat sukat eller apelsinskal.

? ?Malen kardemumma eller ingefära.

Ta en av smaksättarna eller kombinera flera. Hackade torkade frukter och rostade nötter är också gott.

Du behöver:

350 g mörk choklad

1,5 dl vispgrädde

1 msk honung eller flytande glykos

20 g smör

Kakaopulver

Gör så här:

1. Hacka chokladen fint. Koka upp grädden med honung och smör och häll den varma blandningen över chokladen och eventuell smaktillsats. Låt stå och smälta några minuter och rör tills massan är jämn och fin.

2. Kyl massan tills den är lagom fast.

3. Gör konfektstora bitar av massan. Lägg dessa på ett folieklätt underlag och ha en skål med siktat kakaopulver till hands. Doppa varje bit av tryffeln i kakao och forma till en kula eller liten topp. Rulla den färdiga tryffeln i kakao.

Du kan också göra så här:

1. Hacka chokladen i bitar och lägg i en skål. Kör i mikron på full effekt tills chokladen har smält. Rör ner grädde, eventuell smaktillsats och smör och ställ i kylskåpet i cirka 5–10 minuter, så att massan blir formbar.

2. Rulla därefter kulor av massan och lägg dessa på ett bakpapper.

3. Ringla smält choklad över de färdiga bitarna och strö över garnityret. Förvaras torrt och svalt.

Konfektbollar med nougat, marsipan och chokladöverdrag

Cirka 12–15 stora bollar

Tid: 2 timmar 10 minuter + vila över natt i kyla.

Den här läckerbiten kan du göra i ett nafs med hjälp av färdigköpt mandelmassa/marsipan och nougat. Alldeles utsökt, saftig och god blir den om du lagar marsipanen och eventuellt också nougaten själv. Prova dessa standardrecept: Blir det nougatmassa över, kan den formas till kulor och rullas i smält choklad.

Du behöver:

Mandelnougat:

200 g mandel

0,5 dl vatten

2 dl socker

1 msk glykos eller honung

1/2 vaniljstång

150 g mjölkchoklad, finhackad

Marsipan:

200 g mandel

3 dl florsocker

Cirka 3 msk rom, punsch eller likör (alternativt fruktsaft/ koncentrat)

Florsocker i en skål (siktat) alternativt samma mängd färdig mandelmassa

Överdrag:

Cirka 300 g vit choklad

Eventuellt lite siktat florsocker

Gör så här:

Nougat:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Skålla och skala mandeln och bred ut den i en ugnsform och rosta i ugnen i cirka 10 minuter.

3. Koka upp vatten med socker och honung/glykos i en stor tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i sockarlagen. Låt massan koka tills den har fått en ­gyllenbrun färg.

4. Stäng av värmen och rör ner mandlarna. Häll allt i en smord ugnsform och låt blandningen svalna något.

5. Blanda massan med chokladen i en mixer och mixa till en slät nougat. Häll allt i en plastklädd form och sätt i kylskåpet. När massan är fast delas den i små tärningar.

Marsipan:

1. Skålla och skala mandeln och låt den torka.

2. Mal därefter fint och mixa med florsocker i en matberedare.

3. Tillsätt alkohol eller saft och arbeta till en smidig massa. Tillsätt florsocker så att massan blir lagom fast. Låt marsipanen vila i plast i kylskåpet, gärna över natten.

4. Ta ut marsipanen och dela den i två delar. Tillsätt mer vätska om ­massan är för fast, eventuellt florsocker om den är lös. Kavla ut med lite mjöl på kaveln till två längder och dela i 12–15 delar.

5. Ta fram nougaten, doppa fingrarna i mjöl och rulla in varje nougatbit i marsipan och forma till runda bollar.

6. Låt dessa ligga och torka någon timme innan du rullar dem i den smälta chokladen.

Överdrag:

1. Hacka chokladen fint och smält över vattenbad eller i mikron.

2. Låt chokladmassan svalna till rullvänlig konsistens och rulla marsipanbollarna i den smälta chokladen med händerna. Låt bollarna stelna på folie. Rulla en gång till.

3. Sikta eventuellt över ett lager florsocker om du vill ha extra vit ”snöboll”.