En riktig baddare i köket

Grattis

MAT & DRYCK

...Viktor Westerlind, 25, som vann Årets kock 2009.

Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
LÄMNADE I TID Viktor Westerlind trodde på vego eller vilt – men det blev gris. Ändå vann han Årets kock. I går firade han segern och i morse lagade han mat i tv.

– Tack, det känns bra...

Du är så cool. Dina medtävlare verkade jättenervösa.

– Kanske det, men det är svårt att jämföra med hur andra känner det. Jag tycker det gick bra i dag. Fast en del kunde förstås varit bättre. Man är ju perfektionist.

Vad gjorde att du vann?

– Att jag lämnade båda rätterna i tid. Det är viktigare än man tror för det är inte alltid de bästa rätterna som vinner när det gäller att pricka ett klockslag.

Vad tycker du om den hemliga råvarukorgen?

– Där hade jag målat in mig i ett hörn i planeringen. Trodde på vego eller vilt. Det var gris så sent som för två år sedan. Men det är bara att anpassa sig.

Är det här något du drömt om länge?

– Jag såg galan på tv när jag gick på restaurangskolan och det verkade rätt läckert.

Ska du fira nu?

– Ja, det finns nog några som tänker hjälpa mig med det.

Men du ska ju upp i ottan och laga mat i tv?

– Jo, det är det lilla problemet...

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Inget. Jag har det så bra.

FAKTA

Namn: Viktor Westerlind.

Ålder: 25.

Yrke: Kock på Fredsgatan 12.

Familj: Sambo Linda och två katter.

Bor: Stockholm.

Tjänar: 19 000 kr i månaden.

Favoritråvara: Lök.

Hobby: Trummis var faktiskt en större yrkesdröm än kock när jag var yngre. Men jag var inte så bra på att spela trummor.

Aktuell: Korades till Årets kock 2009 i Göteborg i går.

Aftonbladet testade alla rätter – fel mat vann

Vann rätt rätt?

Nja, Aftonbladet har stoppat avsmakningsfingret i alla de 12 tävlingsrätterna och håller inte riktigt med.

Foto: LENA ILKJAER
Jon Hansson testar Årets kock-mat.

Viktor Westerlind var stark tvåa men fyran Tomas Diederichsen gjorde snäppet godare mat.

Fast det gäller ju att leverera i tid. Tomas suveränt läckra kötträtt drog över tiden rejält och då blir det många minuspoäng.

Viktors ”timjansstekta kotlettrad med choucroute på fänkål och purjolök, lökcrème, rostad lök, aprikoskompott och vinägersky” var mycket god den också. Den syrliga fänkålen bröt perfekt mot grisköttet.

De sex finalisterna fick var sin hemlig råvarukorg med bland annat fläskkotlett­rad, rotsaker och örter. Där hade de bara 45 minuter på sig att tänka ut receptet.

De skulle också laga en modern fiskrätt med sej, musslor och räkor. Den hade de kunnat öva på i månader.

Viktor gjorde en havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med med fänkål och musslor.

Snudd på fem plus!

ARTIKELN HANDLAR OM