Bjud en kompis på skådismat!

Johan Ulveson och Lennart Jähkel lagar mat med sina vänner i tv-programmet "Sjön suger". Recept

1 av 3 | Foto: KANAL 5
SUCCÈ! Lågmäldhet är det nya högljudda. Två män i sina bästa åldrar pratar med varandra på vänners vis om … nästan ingenting. Och det blir jättebra tv!
MAT & DRYCK

Den ene är känd från ”Lorry”, den andre från ”Pistvakt”.

Men det är när skådespelar­kompisarna Johan Ulveson och Lennart Jähkel bara är sig själva som de är som roligast.

Som när de lagar mat med sina kändisvänner i ”Sjön suger”.

Inte sedan Seinfeld har svensk tv visat ett program om ingenting, men nu sänder Kanal 5 ”Sjön suger”.

Med Stockholms skärgård som fond puttrar skådespelarkollegorna Johan Ulveson och Lennart Jähkel fram i träbåten Sola och lagar mat med sina kändisvänner. Även när de grillar brasfisk med Henrik Schyffert och äter nationalströmming med Kristina Lugn är matlagningen en underavdelning i ”Sjön suger”.

Det är grabbarnas smågnabbande som själ showen.

Som när pedanten Johan hittar en gammal salami i verktygslådan som Lennart lagt där när han städade inför Kristina Lugns besök. Eller när grabbarna kliver in i baren i Sandhamn och Lennart lyser upp. ”Här finns det tjejer”, utbrister han. Johan ser sig om och säger ”jag går och lägger mig”. ”Men vad fan, kolla det är en massa tjejer”, säger Lennart och lämnas kvar.

Naturligtvis har programmet fått fans.

”Det krävs stor intelligens för att spela smådum”, skriver signaturen ”Jörgen” i ett forum. ”Lagom hemsnickrat och ganska båtovant som de flesta av 08-orna är, men kul och med mer känsla och själ än många andra liknande program”, skriver ”Aked”.

–?Båtovana nollåttor? Jag är varken båtovan eller nollåtta, säger Lennart Jähkel när jag läser upp den sista meningen.

Jähkel, Ulveson, fotografen och jag möts på restaurang Villa Källhagen i Stockholm. Sommarens skärgårdsromantik snöar bort utanför fönstret och isen har belägrat Djurgårdsbrunnskanalen.

Den finlemmade, ettrige Johan väljer skaldjursfrikassen med chablisås och den norrländske björnen Lennart tar korven.

–?Innan vi började inspelningarna tänkte jag: Är vi tillräckligt intressanta för att man ska följa oss i tio avsnitt? Jag har aldrig uppfattat oss som så intressanta, men det var vi, säger Johan Ulveson.

–?Vi är The Glimmering Twins, utbrister Lennart. Det är Jagger och Richards. Var för sig klarar de sig inte, men tillsammans.

I sommar spelar duon in en uppföljare – om Jähkel och Ulveson har tid.

Vad är hemligheten med att så många gillar programmet?

–?Enkelheten, säger Johan. Det förekommer ingen förställning. Det där vassa, att vara på hugget – Johan smäller ihop händerna i en knall – och anstränga sig som typ i ”Parlamentet”, det har vi absolut inget alls av.

En kompis beskrev era samtal som ”filosofiska”.

–?Jag tycker inte att vi är så himla filosofiska. Jag tycker att vi är ganska korkade i programmet, säger Johan.

–?Jag har inte så mycket att säga mänskligheten, säger Lennart.

”Sjön sugers” underrubrik skulle kunna vara ”en liten tv-serie om vänskap”, för Ulveson och Jähkel har känt varandra sedan början av 1980-talet.

De blev kompisar på Norrbottensteatern och deras vänskap antog siamesiska former när båda bodde i Stockholm. Under en period bodde Johan, då arbetslös och bostadslös, hos Lennart.

–?Vi var mycket på krogen och levde ungkarlsliv. Träffade tjejer – och det var därför vi var på krogen, säger Johan.

–?Det var lite Arne Anka över oss, säger Lennart.

–?Det var väldigt många kvällar som vi inte träffade tjejer. Jag kan säga att de kvällarna var i majoritet, säger Johan.

Hur mycket umgås ni i dag?

–?Väldigt lite, för lite tycker jag, säger Johan och Lennart nickar. Jag var lite orolig innan inspelningarna. Tänk om det inte funkar som förr, men det bara föll på plats.

När de träffas nu för tiden så snackar de jobb. Laga mat ihop har aldrig varit ett sätt att umgås.

Vad skulle du vilja att Lennart bjöd dig på?

–?Han skulle kunna göra kåldolmar, säger Johan. Då skulle han stå där med sina korvfingrar och rulla de små paketen. Det är en kärlekshandling, eller hur?

Fotnot: ”Sjön suger” sänds måndagar klockan 20 i Kanal 5. Har tidigare visats i Kanal 9.

FAKTA

Text: Erik Olkiewicz

Recept: Jens Linder

Kock och matstylist:

Birgitta Hansson

Foto: Jessica Oscarsson

Tips på viner till maten: Ulrika Carlsson & Camilla Settlin

Vårkyckling med färskpotatis som risotto

Foto: JESSICA OSCARSSON

4 rejäla portioner.

Ute på en skärgårdsö med en kändis – eller hemma i köket med familjen?

Var du än är – bjud dem på festrätterna från ”Sjön suger”.

På ön Fejan lagade Lennart Jähkel och Johan Ulveson denna festrätt tillsammans med skådespelaren Vanna Rosenberg, som Lennart jobbat ihop med, och kocken Jens Linder, som stått för flera av recepten till Sjön suger.

”Vårkycklingen är en sexig rätt så den kan man servera sin kära. Rimmad kyckling blir mycket saftigare och smakrikare”, säger Johan.

Till kycklingen serveras stuvad potatis som risotto, eller ”Pototto” som Johan Ulveson kallar det. Kokta grönsaker, exempelvis brysselkål, haricots verts eller strimlad savoykål, smakar utmärkt till.

1 hel ekologisk kyckling (cirka 1,2 kg) eller 2 små ekologiska vårkycklingar

Saltlake, för att rimma kycklingen:

2 liter vatten

6 msk salt

2 tsk torkad rosmarin

2 msk färsk kyndel eller

timjan

2 lagerblad

Glasyr:

2 msk japansk soja

2 msk honung

2 msk pressad citron?

Gör så här:

1. Koka upp alla ingredienserna till saltlaken. Låt kallna.

2. Lägg ner kycklingen i den kalla saltlaken och låt stå i kylskåp i cirka 15 timmar.

3. Låt kycklingen rinna av i en sil eller ett durkslag.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda glasyren och pensla kycklingen med ungefär hälften av den. Ställ undan resten så länge.

5. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen på mittfalsen. Ugnsstek i cirka 25 minuter eller tills kycklingen fått fin färg.

6. Sänk värmen till 150 grader. Pensla kycklingen med resten av glasyren.

7. Stek kycklingen tills den är precis genomstekt (det tar ytterligare 35–45 minuter). Leden i kycklinglåret brukar bli klar sist, så stick in en kniv där och kontrollera att köttet är ljust och inte blodigt.

8. Skär upp kycklingen eller servera den hel och skär upp den vid bordet.

Färskpotatis (helst) som risotto

1 finhackad vitlöksklyfta

½ finhackad gul lök

1 msk smör

1 msk olivolja, extra virgin

1 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

5—6 potatisar av mjölig sort

½ tärning kalvbuljong eller hönsbuljong

Svartpeppar ur kvarn

1 dl riven sveciaost eller pecorino- eller parmesanost

Eventuellt lite salt?

Gör så här:

1. Fräs vitlök och lök försiktigt i smör och olivolja tills hacket blir genomskinligt men inte brynt. Häll på vitt vin och låt koka utan lock tills bara en bottenskyla återstår.

2. Häll i grädden med buljongtärningen och låt koka ner till ungefär hälften.

3. Skala under tiden potatisarna och skär dem i centimetertjocka bitar.

4. Lägg dem i såsen och låt sjuda under ständig omrörning. Peppra.

5. Ta av kastrullen från värmen när potatisbitarna mjuknat. Tillsätt osten och rör om så att den smälter.

6. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt. Koka inte upp såsen igen: den grynar sig om den får koka.

Till rimmad vårkyckling med färskpotatis

Viner som duger när "sjön suger".

Barone Ricasoli Formulae, Italien, 12300, 227 kr, 3000 ml

Ett alltigenom välgjort boxvin som är både elegant och mycket tilltalande i sin karaktär. Här bjuds inslag av bigarråer, röda äpplen, kryddor och ekfat.

Stoneleigh Chardonnay, Nya Zeeland, 6427, 102 kr

Chardonnay i fin form! Smaken bjuder härlig koncentration och balans med sublimt gulfruktiga tongångar, delikat syra och väl avvägd ekfatskaraktär.

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, Frankrike, 5283, 109 kr

Ett finstämt och ursprungstypiskt Bourgognevin till bra pris. Nyanserad, kryddig bärighet av hallon och röda vinbär fyller doft och smak.

Texas chili con carne

Foto: STEFAN WETTAINEN
Ur boken ”Långkok” av Jens Linder.

6—8 portioner.

När Lennart och Johan besökte radioprofilen Gert Fylking och programledaren Robert Aschberg i Gerts sommarstuga lagade de till en Texas chili con carne. ”En riktig höjdare”, säger Johan. ”Det är machogryta och Gert och Robban är grabbarna grabb, men den här rätten gillar vem som helst.”

Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung. En äkta chili därifrån ska, menar kännarna, inte innehålla bönor.

Bönorna serveras separat. Chilin lagas tillsammans med köttbitar, inte färs – och ös på med chili. För att få fram maximal smak av chilifrukterna kan man torrosta dem i 225 grader i cirka fem minuter. Sedan delar man chilifrukterna, kärnar ur dem och stöter fruktköttet i mortel (eller kör det i mixer). Man kan göra detsamma med spiskumminfröna.

1,2 kg högrev av Anguskött

1 tsk salt

140 gram skivat bacon

2—3 msk olivolja

1 finhackad liten gul lök

2 finhackade färska jalapeño

3 finhackade vitlöksklyftor

400 gram krossade tomater (1 burk)

1 msk limejuice

4 dl vatten

1 msk maizena + vatten

Salt

Svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning:

1 ½ msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili

1 msk chilipulver

1 msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald spiskummin

1 tsk torkad oregano

½ dl vatten

Tillbehör:

Riven cheddarost, fintärnad avokado, finhackade korianderblad, finhackad lök, tunnskurna tomater, varma bönor, gräddfil eller crème fraîche, soft tortillas, majschips?.

r så här:

1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter tjocka tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.

3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.

4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner kryddblandningen och fräs i ett par minuter.

5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet de sista 5 minuterna.

6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2—3 dagar. Grytan blir bara godare av det.

7. Servera med mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma eller kalla), ris eller potatis.?

Viner till Texas chili con carne

Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon, Australien, 6226, 278 kr, 3000 ml

Generöst i sin helhet där smaken är sötmogen med inslag av kola, vanilj och mörka bär. God koncentration och bra spänst.

Marqués de Murrieta Ygay Gran Reserva, Spanien, 2612, 140 kr

Säkert kort! Karaktären bjuder komplexa toner av röda bär, läder, ekfat och aningen kardemumma. Strävheten är avrundad efter åtta års lagring.

Wolf Blass Yellow ­Label Cabernet Sauvignon, Australien, 6392, 90 kr

Fruktdrivet och läckert med tydliga inslag av solmogna svarta vinbär, björnbär, mossa och vanilj, därtill balanserad syra och snäll strävhet.

Crème brulée med flädersmak

Foto: SCANPIX

4 helportioner eller 8 småportioner.

Dagen efter Sveriges succématch mot Grekland i fotbolls-EM lagade skådespelaren Vanna Rosenberg och Lennart denna efterrätt.

”Det var en härlig dag och crème brulée är en jättebra rätt att bjuda på”, säger Lennart.

Denna krämiga dessert serveras alltid i form med en knäckig yta. Bäst får man fram ytan om man använder en liten brännare som går att köpa i köksbutiker och hobbyaffärer.

Crème bruléen kan serveras het direkt från ugnen, ljummen eller rumstempererad. Använd ugnsfasta portionsformar. Vill man göra småportioner får man skaffa mindre.

3 äggulor

½ dl strösocker

2—3 msk outspädd ekologisk flädersaft

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Cirka 1 dl strösocker till gratinering

Gör så här:

1. Vispa ihop äggulor, socker och flädersaft och ställ undan.

2. Koka upp grädden och mjölken i en kastrull. Låt kallna lite och häll ner äggsmeten i gräddmjölken. Häll smeten i portionsformar.?

3. Grädda i vattenbad mitt i ugnen i 125 cirka 40 ­minuter.

4. Sätt ugnen på 250 övervärme eller på grill. Strö över socker i ett tunt lager. Gratinera i ugnen en eller ett par minuter, tills sockret karamelliserats och blivit ljusbrunt. Servera allena eller med marinerade hallon eller andra bär som tillbehör.

Viner till Crème brulée med flädersmak

Castelnau de Suduiraut, Frankrike, 3690, 159 kr, 375 ml

Rikligt, sött och gott från Sauternes. Honung, aprikos, russin, mandelmassa, knäck och fat ger ett nyansrikt, balanserat och njutbart vin.

Château du Juge, Frankrike, 4197, 72 kr, 375 ml

Bra budgetköp från Bordeaux. Den rikligt söta karaktären bjuder en härlig mix av russin, gula äpplen, bivax, kryddor, pomerans och honung. Gjort av semillon.

Hjortronsmoothie

Foto: JESSICA OSCARSSON

20 portioner.

Lennart och Johan serverade flottans glada gossar på hjortron­smoothies. ”Hamnar man på ett minröjarfartyg och inte vet vad man ska bjuda på, så funkar hjortronsmoothies bra”, säger Lennart.

De lagade denna enkla dryck under devisen ”mycket av allting och låt sedan mixern gå”.

900 g frysta hjortron (3 paket)

2 liter yoghurt naturell

1 msk pressad citron

2 dl strösocker

15 isbitar?

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser till en slät dryck, smaka av.

2. Häll upp på kalla glas.

3. Drick med sugrör.

Lennart Jähkel

Ålder: 52.

Familj: ”Ja”.

Aktuell: Spelar i Kristina Lugns pjäs ”Nu mår jag mycket bättre” på Stockholms Stadsteater.

Bor: Stockholm.

Johan Ulveson

Ålder: 54.

Familj: Sambo, två barn, 17 och 15 och hunden som också är med i programmet.

Aktuell: Spelar i pjäsen ”Massakerguden” på Dramaten.

Bor: Stockholm.