’Blodpudding med bacon – gudagott’

Klassikern säljer bättre än någonsin

MAT & DRYCK

Tummen upp för en svångremsdelikatess!

Blodpuddingen.

Som blivit storsäljare i krisens spår.

Foto: Kai Rehn
JÄTTEGOTT Daniel Bertilsson och dottern Agnes älskar blodpudding. Stekt bacon är ett självklart tillbehör, tycker Daniel som också serverar den prisvärda rätten med lingonsylt och vitkål.

– Gudagott – och billigt! Bättre kan det väl inte bli, säger småbarnspappan Daniel Bertilsson, 30, i Gränna.

Vi talar alltså blodpudding. Denna klassiker som funnits på svenska husmanslistan i sekler. Alltid aktuell i januari när hushållskassan brukar vara särskilt ansträngd.

Extra bemanning

Nu skrällde det redan i höstas. Efterfrågan steg brant direkt efter de första kriskänningarna.

– Vi har tvingats sätta in extra bemanning för att klara de ökade leveranserna. Försäljningen har gått upp med 15 procent sedan samma tid förra året, säger Martin Linde, vd i livsmedelsföretaget Atria.

Enligt honom är det främst barnfamiljer och 40-talister som uppskattar den präktiga rätten.

– Man håller ner kostnaderna men äter ändå nyttigt. Ett par skivor plus tillbehör som lingonsylt och lite knaperstekt bacon ger en fullgod måltid för under tio kronor.

Bacon självklart

Hemma hos familjen Bertilsson doftar det trivsamt från spisen. Pappa Daniel anrättar en kär favorit till sig och Agnes, 2,5.

– Det är vi två här i huset som gillar blodpudding. Anna, min fru, är vegetarian.

Hur piffar du till anrättningen?

– Stekt bacon är självklart och förstås lingonsylt. Funkar också med rivna morötter eller vitkål. Prisvärt och gott.

FAKTA

Mumsiga recept

Kökschefen Niclas Gustafsson på anrika Gyllene Uttern har två mumsiga blodpuddingrecept.

Stek ca 1,5 cm tjocka blodpuddingskivor.

Stek rökt sidfläsk i skivor.

Stek äppleskivor vända i kanelsocker. Använd smör i pannan.

Tillbehör: Blanda strimlad vitkål och rårörda lingon.

Gör en vacker uppläggning.

Blodpuddingpyttipanna

Tärna blodpudding och kall kokt potatis.

Hacka lök.

Tärna en bit smakstark korv.

Stek alltsammans till en spännande pytt.

Tillbehör: Stekta ägg och inlagda rödbetor.

Prisjämförelse

Blodpudding: ca 20 kr/kg

Oxfilé: 200 upp till ca 600 kr/kg

Svensk hummer: 600 upp till 800 kr/kg