Rått och gott med nya trenden

Rå mat blev en hälsokick

MAT & DRYCK

Rått är rätt.

Mat som inte lagas har blivit trendigt.

Söndag hjälper dig att komma igång med nya mattrenden.

Efter åtta veckor på USA:s västkust var Erica Palmcrantz såld på levande föda, raw food, mat som inte hettas upp till högre temperatur än 40 grader så att alla näringsämnen bevaras.

Men tillbaka i Sverige var det svårt att hitta bra litteratur i ämnet, så Erica tog saken i egna händer, kontaktade journalisten Irmela Lilja och saken var klar, det blev en receptbok, ”Raw Food – på svenska” från Energica förlag.

– Det kändes angeläget att anpassa recepten till svenska råvaror. Frukt och grönsaker som finns att hitta i våra grönsaksdiskar och av god kvalité. Det ska vara enkelt, närproducerat och utan tillsatser.

Erica Pamcrantz och Irmela Lilja saknade svensk litteratur om raw foood. Därför skrev de en egen bok.

Det var främst känslan av välbefinnande i kroppen som fick Erica att ge upp lagad mat.

– Jag fick mycket mer energi och kände mig piggare. Tidigare hade jag ofta kraftiga humörsvängningar, mycket vätska i kroppen och problem med magen, men alla dessa symptom har försvunnit. I USA kallas raw food för föryngringskost eftersom de levande enzymerna i kosten påverkar allt från matsmältning till ämnesomsättning, berättar Erica som också märkte av en positiv bieffekt.

– Det är också en naturlig smalmat. Jag hade inte haft fokus på att gå ner i vikt, men det blev en trevlig bieffekt när jag gick över till raw food, berättar Erica Palmcrantz.

FAKTA

Text: Agneta Elmegård

Matbilder: Anna Hult

Ericas tips för dig som vill testa raw food

? Prova att ersätta desserter eller snacks med raw food

Köp närproducerad ekologisk mat. Utnyttja säsongens utbud av råvaror.

Börja långsamt. Byt ut en måltid om dagen och öka sedan andelen raw food i din kost.

Rödbetsbiffar på romansallad

Råa rödbetor kan ge spännande smakupplevelser. Här i kombination med avokado och kapris.

3 rödbetor, rårivna

2 morötter, rårivna

½ dl pistaschmandlar, naturella

½ – 1 avokado

2 tsk citronjuice

havssalt, en nypa

1–2 tsk dijonsenap

1 huvud romansallad

kapris till garnering

Gör så här:

1. Riv först rödbetor och morötter grovt antingen i matberedare eller med rivjärn.

2. Kör dem sedan i matberedaren tillsammans med pistaschmandlar.

3. Blanda ner avokado och kör igen.

4. Smaka av med citron, havssalt och dijonsenap. Börja med en tesked senap och tillsätt gärna mer för starkare senapssmak.

5. Lägg upp cirka en deciliter av röran på romansalladsbladet och toppa med kapris.

Linfrökex

3 dl linfrön

½ dl sesamfrön

½ dl solrosfrön

½ dl pumpafrön

1 dl vatten

1 tsk örtkryddor, exempelvis kummin

1 tsk salt

Gör så här:

1. Blanda linfrön, sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön med vattnet.

2. Tillsätt kryddor och saltet. Blanda ordentligt.

3. Bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40–45 grader,

beroende på hur ny din ugn är kan det variera hur markeringen av gradantalet ser ut. Öppna ugnsluckan emellanåt. Det tar mellan åtta timmar till ett dygn att baka kexen i ugnen, återigen beroende på ugnen.

4. När kexen går att bryta som knäckebröd är de klara. Förvara i en låda som sluter tätt.

Avocadoröra med citrongräs

?Variant på guacamole, god att ha bredvid eller som ensam rätt med morotsstavar, gurkstavar eller selleristjälkar.

1 avokado

1 citrongräs

¼ del röd chili

1 krm chiliflagor

2 aprikoser, blötlagda

1–2 msk blötläggningsvatten från aprikoserna

1 tsk tamari

Gör så här:

1. Kör alla ingredienser i en matberedare. Börja med lite chili och öka efter hand så mycket du vågar

2. Ta bort de största delarna som inte mixas sönder.

Sushi

2 personer

?Inom Raw food använder vi orostade noriark, vilka kan vara svåra att hitta. Tamari och egna röror ger den speciella sushismaken.

Gör så här:

Fyllningar:

1. Blötlägg 2 dl pinjenötter i 2–4 timmar. Mixa med vatten och tillsätt wasabipulver till önskad styrka.

2. Mixa 1 dl mandel till mjöl. Häll i lite olivolja, salt, paprikapulver, curry, gurkmeja och mixa. Höfta lite med kryddorna.

3. Mosa en avokado med 1,5 cm finhackad purjolök, lite riven pepparrot, 5 hackade paranötter. Den här röran brukar bli den populäraste så gör dubbel sats om ni blir fler.

Det behövs noriark, tamari, och inlagd ingefära till serveringen.

Till fyllningen: prova olika kombinationer av morötter, gurka, rädisor, tomat, groddar, selleri, purjolök, blomkål, paprika i smala stavar. Klipp lagom stora noriark och rulla varje sushibit för sig.

Mangoglass med citron­meliss

?Du kan använda fryst eller färsk mango. Passa på när det är bra priser på mango, skär i bitar och frys in. Gott att ha när du blir sugen på glass!

1 mango, färsk eller fryst

1 banan, fryst

citronmeliss, hackad

Gör så här:

1. Låt bananen och eventuellt mangon tina i cirka 10 minuter.

2. Bryt bananen i bitar och lägg den i matberedaren tillsammans med mangon.

3. Kör tills det blir en jämn smet.

4. Toppa med citronmeliss.

Tagliatinni med pesto

Namnet tagliatinni kom en kvinna på under en av mina provlagningar, säger Erica Palmcrantz.

1 zucchini, skivad

1 morot

2 msk pesto

5 cocktailtomater

5 kalamataoliver

Gör så här:

1. Gör breda strimlor med potatisskalaren av zucchini och morot.

2. Vänd runt med pesto.

3. Toppa zucchini- och morotspastan med cocktailtomater och kalamataoliver.

Kändisarna hoppar på raw food-trenden

Demi
Sting
Woody

USA gillar kändisarna att äta råa rätter. Demi Moore, Donna Karan, Sting, Prince och Woody Harrelson gillar det okokta. Bara i Los Angeles finns det ett tiotal raw food-restauranger.

Rå mat har varit trendigt på västkusten i flera år men nu öppnar även restauranger på Manhattan som specialiserat sig på rå mat.

Bland andra Bonobo’s, Jubb’s Delicateria och Soul på nattklubben Spirit New York.

Vad är raw food?

? Maten ska vara okokt, ostekt, ogrillad och obakad.

? Maten får inte vara upphettad till mer än 40 grader.

? Vegetarisk mat är det som gäller.

Vad ska man utesluta helt och hållet?

??Animaliska produkter, mjölk, ägg, fisk, sädesslag (pasta, bröd med mera) och allt som är halvfabrikat.

??Allt som är upphettat och behandlat med kemikalier.

Tänk på att:

?Vara extra noga med hygienen, eftersom inget ska upphettas. Skölj råvaror och tvätta händerna noga.

Välj fettsyror med omsorg så att du får i dig viktiga essentiella fetter.