Storslam för Mathias Dahlgren

MAT & DRYCK

Sverige har blivit ett matland att räkna med.

För första gången har två svenska krogar två stjärnor var i Guide Michelin.

Antalet stjärnkrogar har dessutom ökat från 12 till 14.

Foto: Jurek Holzer
Mathias Dahlgren.

Stjärnkocken Mathias Dahlgren tog storslam när Guide Michelin presenterade årets stjärnkrogar. Hans Matsalen på Grand Hotel i Stockholm får i år två stjärnor och blir därmed Sveriges andra tvåstjärniga restaurang vid sidan av Edsbacka krog i Sollentuna.

Hans Matbaren, också den på Grand Hotel, erövrade samtidigt sin första stjärna i guideboken.

”Jättelycklig”

– Det känns jättebra, jag är jättelycklig. Det här betyder mycket både för restaurangen och för alla dem som jobbar där, säger Mathias Dahlgren.

– Det visar att våra gäster tycker om våra produkter, säger Dahlgren vars ambition naturligtvis är att behålla stjärnorna.

Edsbacka krog behåller alltså sina två stjärnor i Guide Michelin ännu ett år.

25 år sedan första stjärnan

Ny bland stjärnkrogarna blev också Frantzén/Lindeberg i Stockholm.

I Stockholm finns nu nio stjärnkrogar, medan Göteborg har fem enstjärniga krogar.

Det är 25 år sedan den första stjärnan delades ut till en restaurang i Sverige.

FAKTA

Svenska stjärnkrogar

Svenska stjärnkrogar i Stockholm.

Mathias Dahlgren Matsalen (ny med två stjärnor)

Edsbacka krog (två stjärnor)

Mathias Dahlgren Matbaren (ny, en stjärna)

Frantzén/Lindeberg (ny, en stjärna)

Esperanto (en stjärna)

Fredsgatan 12 (en stjärna)

Lux Stockholm (en stjärna)

Leijontornet (en stjärna)

Operakällaren (en stjärna)

Stjärnkrogar i Göteborg:

Kock & Vin (en stjärna)

Sjömagasinet (en stjärna)

28+ (en stjärna)

Fond (en stjärna)

Basement (en stjärna)

Källa: Guide Michelin (TT)

TT