Sverige – England 1-0

Matlagning lätt som en plätt för Sveriges unga

Foto: Foto: KAI REHN
yes! Jonas Isaksson, Karin Andersson, Viktor Ståhlgren och Tove Lundgren fixar biffen. Eller åtminstone grönsakssoppan, äggen, gröten och plättarna.
MAT & DRYCK

JÖNKÖPING. Hello England, Sverige calling.

Gäller matlagning.

Era ungdomar är tydligen värdelösa vid grytorna. Kan inte ens koka ägg.

Annat är det här. Våra youngsters ligger inte många stekpannor efter Jamie Oliver.

Bakom den berömde brittiske tevekocken tycks det inte finnas någon återväxt att skryta med.

I drottningens England står det nämligen bedrövligt till i köken. En ny rapport avslöjar att engelska ungdomar i åldrarna 18–24 snurrar till det redan vid basmatlagningen. Löskokta ägg, till exempel. Ska väl koka i 10 minuter, gissade många. Godnatt.

Läge att visa hur en slipsten ska dras. Vår slumpvis utvalda panel – Karin Andersson, 21; Tove Lundgren, 18; Jonas Isaksson, 21 och Viktor Ståhlgren, 21 – tar sig an utmaningen.

Förutsättningarna är lättbegripliga. Laga fyra enkla folkrätter: löskokta ägg, havregrynsgröt, grönsakssoppa och pannkakor. Råvaror i kassen. Inga recept. Köket är ert. Kör!

Fint samarbete

Gruppen fördelar ansvaret direkt. Karin tar äggen. Jonas soppan, Tove pannkakorna och Viktor gröten.

– Men vi samråder väl om allt? kollar Karin.

– Självklart, svarar övriga och tillägger med en mun:

– Äggen ska gå max sex minuter efter uppkok.

Blir perfekta. Lagom krämig gula, stel vita. Full pott direkt alltså.

Viktor börjar mäta upp till gröten och Jonas hacka grönsaker till soppan.

Gröten ser snart smidig och fin ut.

Receptet?

– En del havregryn och två delar vatten, ett stänk salt, kommer det snabbt från panelen.

Återigen en fullträff.

Nå, hur har ni tänkt er soppan?

Jonas har redan tärnat morötter, purjo, palsternacka och rotselleri.

– Vi kokar grönsakerna i en lagom mängd vatten tills dom blir mjuka, föreslår tjejerna.

– Japp, och sedan smaksätter vi med buljongen, säger Jonas.

– Plus lite salt och peppar, eller? funderar Viktor.

Blir en magvärmare med föredömligt klös.

Frasiga pannkakor

Dags för pannkakorna. Tove anför.

– Nu vispar vi ihop 3 deciliter mjölk med 2,5 dl mjöl. En nypa salt. Slår i tre ägg och vispar vidare. Jonas, du kan värma några matskedar smör i laggen.

Smöret åker ner i smeten och gräddningen kan börja.

Pannkakorna blir lövtunna, frasiga och gyllengulbruna. Himmelska i smaken, dessutom.

Grattis panelen! Mycket träning hemma i studentlyorna?

– Nä, egentligen inte. Men okej, man kan väl så man klarar sig.

God save the Queen – om hon hade sådana ungdomar.

FAKTA

Kommer du från England? Koka ett ägg – så här gör du!

1 Lägg ägget i en kastrull och täck med vatten.

2 Låt koka upp, utan lock.

3 Sjud i två minuter, så har du ett löskokt ägg. Vill du hellre ha ett mjukkokt, tar det fem minuter. Hårdkokt ägg ska sjuda i åtta minuter.

4 Spola äggen i kallt vatten.

5 Servera, förslagsvis i en äggkopp.