Vårens bästa lådviner

MAT & DRYCK

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin tipsar om de bästa röda och vita boxarna just nu.

RÖDA VINER

Roodeberg, Sydafrika, 7451, 263 kr

Komplext med väl avvägda ekfat i form av läder och tobak, därtill sätter torkade fikon, bigarråer, russin och rök tydlig prägel. Ett fullgott alternativ till flaskan.

Réserve de la Condamine, Frankrike, 12804, 217 kr

Doften är kryddig och smaken generös av mörka bär med antydan av vanilj och fat. Ungdomlig syra, god riklighet och bra struktur lyfter helheten. Fynd!

Barone Ricasoli Formulae, Italien, 12300, 224 kr

Elegant och tilltalande i sin karaktär – doft och smak präglas av röd bärighet, ­bigarråer och röda äpplen. De kryddiga ekfaten bidrar till komplexitet.

Penfolds Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet, Australien, 6942, 254 kr

Storsäljare i både box och flaska. Mörka, kryddiga bär med toner av ekfat, fräsch syra och viss strävhet– allt i härlig balans.

Rijk’s Shiraz Mourvèdre Cinsault Viognier, Sydafrika, 12119, 233 kr

Box med attityd, ett utpräglat matvin som matchar de smakrikaste av rätter. Animaliska toner blandas med rök, mörka bär och bitter choklad.

VITA VINER

Robertson Chardonnay, Sydafrika, 12094, 173 kr

Doften är intensiv och rik med inslag av äpplen, gula plommon och ­apelsin. ­Smaken påminner om tropisk frukt, citrus, päron och mängder med smör.

Banrock Station Chardonnay, Australien, 6481, 218 kr

Doften bjuder gula frukter och viss rökighet. Smaken rymmer koncentration och balans där toner av plommon, äpplen och melon dominerar. Bra köp!

Inycon Inzolia Viognier, Italien, 2320, 184 kr

Yppigt och fräscht av udda druvblandning. Blommor, apelsinkarameller, lime och mango fyller helheten. Passar till mycket, gärna smakrika fiskrätter.

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, Sydafrika, 15558, 183 kr

Publikfriande vin med inslag av god kryddig frukt i stil med aprikos, melon och citrus. Gigantiska volymer till trots råder bra koncentration och komplexitet.