Så får du ett perfekt bröd

Linnéa Seidels bästa baktips

Foto: JONAS BILBERG
Linnéa Seidel.
MAT & DRYCK

För att baka bröd, vare sig det är matbröd eller vetebullar, behöver du bara några få ingredienser.

Mjölk, smör, jäst och vetemjöl brukar oftast vara grunden och sedan kan du variera dig i det oändliga.

Börja med att ta fram alla ingredienser till brödet så att allt är rumstempererat. Mät alltid upp mjölet i ett litermått innan du börjar baka och se till att det inte blir hårt packat.

Se alltid till att degspadet värms till 37 grader, ofta säger man att det skall vara fingervarmt men är du osäker så går det bra att använda en kökstermometer.

Är det varmare än 40 grader jäser inte brödet som det ska, är det kallare tar det lite längre tid. Hellre för kallt än för varmt!

Vill du ha ett vitt bröd med frasig skorpa rekommenderar jag att du använder vatten till degspadet, perfekt till ljust matbröd. Mjölk i degspadet ger fylligt bröd och är bra i söta vetebullar och saffransdeg.

När du gjort din deg och den skall jäsa är det viktigt att du undviker drag. Låt degen jäsa till dubbel storlek, för att testa om degen jäst klart, gör ett hål med fingret i degen – försvinner hålet genast är degen färdigjäst.

Limpor och längder blir bäst om de gräddas i nedre delen av ugnen medan bullar gräddas mitt i ugnen.

FAKTA

Samla & baka

I dag kan du köpa ”Julgodis” med tidningen. Den tredje bakboken i vår samlarserie om 20 böcker, för 69 kronor styck, en varje vecka.

I samarbete med Tasteline erbjuder Aftonbladet en komplett receptsamling för dig som gillar att baka, allt från småkakor till surdegslimpor.

Linnéa Seidel

ARTIKELN HANDLAR OM