Chili smaksatt med läsk – årets rätt!

Tjejtrio blev vinnare i årets hemmakock

Foto: Jonas Melcherson
MAT & DRYCK

Blanda lite Coca cola i chilin, toppa med rostade tomater och krispiga dinkelchips.

Voilà! Där har du vinnarbidraget i Tastelines tävling om årets hemma-kock!

Tre glada vinnare. Från vänster Lena Scott, Dagmar Thylander, Anne Skoogh.

Det blev inte bara en vinnarkock i 2008 års upplaga av årets hemmakock. Det blev tre. Med sin synnerligen ovanliga Stockholmschili spetsad med bubblande Coca cola tog de tre Stockholmstjejerna Lena Scott, Dagmar Thylander och Anne Skoogh hem första priset i Tastelines årliga tävling.

Årets tema var att förnya söndagsmiddagen och ett krav var att receptets huvudingrediens var svenskt framdelskött från nöt.

”Lyft smaken”

Vinnarnas moderna Stockholmschili bräckte rätter som skav med messmör och högrev med jordärtskockgnocchi.

Juryns motivering var översvallande, med kommentarer som att bidraget ”tagit väl vara på råvarorna och på ett inspirerat sätt lyft smak och konsistens till en hög nivå”.

Testade inte först

Men trots den lyckade kombinationen var tävlingsbidraget minst sagt en chansning.

–?Receptet hittade vi på utifrån saker vi gillar, men vi provade aldrig receptet förrän vi hade skickat in det till tävlingen, säger Dagmar Thylander.

Dinkelchipsen är en variant på ett amerikanskt kexrecept och resten är rent påhitt från de tre kockarnas sida.

Dags för kokbok

–?Chilin är väldigt enkel att göra och det var också tanken bakom receptet eftersom Tasteline ville att man skulle komma på den nya söndagsmiddagen. Med vårt recept går det att laga en jättegod middag utan speciella kunskaper. Chilin sköter sig själv på spisen och man kan göra annat under tiden, säger Dagmar.

Nu ska trion skriva en egen kokbok tillsammans.

–?När vi vann bestämde vi oss för att jobba fram en kokbok på ungefär samma tema – god och vällagad mat som alla kan lyckas med: säkra kort i köket, helt enkelt, säger Anne Skoogh.

FAKTA

Juryns motivering

"Vinnaren har tagit väl vara på råvarorna och på ett inspirerat sätt lyft smak och konsistens till en hög nivå. Varmrättens moderna presentation blir till en symbol för landskapets utveckling och framtid.”

Stockholmschili

6 portioner

Du behöver:

1 kg högrev i stora tärningar

500 g fläskfärs

2 mellanstora gula lökar, i tunna halvmånar

Salt

Peppar

Matolja

4 stora klyftor vitlök grovhackade

2 stora röda chilifrukter finhackade

5 dl Coca cola

2–3 msk ancho chilipulver

2–3 msk chipotle chilipulver

3 msk spiskummin

Majsstärkelse – valfritt

Gör så här:

1. Bryn nötköttet, fläskfärsen och löken i oljan i omgångar.

2. Salta och peppra ordentligt.

3. Lägg i en stor gryta och tillsätt alla övriga ingredienser, förutom majsstärkelse.

4. Koka upp, sätt på locket och sänk värmen. Låt småkoka i 2–3 timmar, och rör om då och då. Chilin är klar när den är tjock och när köttet är riktigt mört och faller isär. Om den verkar torr, tillsätt lite vatten. Om den verkar för tunn kan du reda av den med lite majsstärkelse.

5. Smaka av med kryddor när den är klar – du kanske vill ha lite extra hetta.

6. Servera med ugnstorkade tomater, hackad lök, crème fraiche, dinkelchips, färsk koriander och riven ost.

Ugnstorkade tomater

Du behöver:

6 plommontomater, väldigt mogna

1 msk olivolja

1 tsk rökt salt

0,5?–1 tsk cayennepeppar

1–2 tsk råsocker

0,5?–1 msk vit balsamvinäger

Gör så här:

1. Värm ugnen till 150 grader.

2. Skär tomaterna i klyftor, och lägg i en liten ugnssäker form med skalet neråt. Ringla över olivolja. Strö över rökt salt, cayennepeppar och socker.

3. Baka i ugnen i cirka 1 timme – tomaterna ska börja se lite torra ut.

4. Ta ur, häll över ett par matskedar vinäger, och rör om. Servera direkt eller vid rumstemperatur.

Dinkelchips

Du behöver:

3,5 dl dinkelmjöl

0,5 tsk salt

0,5 tsk torrjäst

1 msk socker

1 msk olivolja

1 dl varmt vatten

Cayennepulver

Havssalt (eller andra kryddor)

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser i en bunke.

2. Knåda i några minuter tills degen är smidig och elastisk.

3. Låt jäsa i en lättoljad bunke övertäckt med plastfolie i 90 minuter eller tills degen har blivit dubbelt så stor.

4. Värm ugnen till 175 grader (varmluftsugn).

5. Kavla ut degen så tunt som möjligt mellan två bakplåtspapper.

6. Ta bort det övre bakplåtspappret och för över det undre inklusive den utkavlade degen till en plåt. Spreja lite vatten över degen och strö över cayennepulver och havsalt. Skär eller sporra degen i rutor. Baka i ca 15–20 minuter. Låt svalna och bryt isär de gräddade rutorna.