Fylld aubergine med kalvfärs & pecorino

Melanzane ripiene

1 av 2
superaubergine Med kalvfärs, pecorino, färska örter och tomatsås blir den här auberginen en smaskig måltid.
MAT & DRYCK

När Paolo själv får välja:

– En superaubergine i ugnen! Laddad med massor av gott och med smält pecorino på toppen, säger han.

Ingredienser till fyra portioner

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skölj, ansa och dela auberginerna på längden. Strö lite salt på snittsidan och lägg dem med den saltade sidan nedåt på en lutande skärbräda. Låt stå i cirka 30 minuter tills den bittra vätskan runnit ut.

3. Torka av halvorna lite lätt med hushållspapper och gröp ur fruktköttet med en matsked, cirka en centimeter från skalet. Hacka fruktköttet i bitar.

4. Värm hälften av olivoljan i en kastrull. Lägg i lökhalvan med snitt­sidan vänd nedåt och låt den fräsa på låg värme i oljan i cirka 2–3 minuter. Tillsätt tomater och salt och koka såsen i 15 minuter. Lägg sedan i basilika och koka i ytterligare 5 minuter.

5. Hetta upp resten av olivoljan i en kastrull, tillsätt vitlök och peperoncino och låt dem fräsa i cirka 2 minuter. Lägg i färsen och bryn den under omrörning så att den smular sig. Salta och peppra. Blanda ner fruktköttet från auberginen och låt det steka med färsen i cirka 3 minuter.

6. Ta upp vitlöken och peperoncinon som kastas. Blanda i brödsmulor, persilja och 3–4 skedar av tomat­såsen. Ställ åt sidan och låt fyllningen svalna. Smaka av med salt och peppar.

7. Lägg auberginehalvorna i en smord ugnsform eller på en ugnsplåt. Fördela fyllningen i halvorna. Skeda över lite tomatsås och strö sedan pecorinoost på varje halva.

8. Stek auberginen i ugn i cirka 30 minuter eller tills auberginen känns mjuk.

9. Servera med lite tomatsås och en skiva lantbröd.

Felmärkning ger livsfara

Felmärkning av livsmedel kan vara farlig för allergiker, visar en ny nordisk rapport från Livsmedelsverket. Av drygt tusen kontrollerade produkter var 20 procent felmärkta, vilket försvårar för allergiker att göra trygga matval. Exempelvis används varningstexten ”kan innehålla spår av” ­utan att företagen tillräckligt noggrant har undersökt om det finns grund för det.

Franskt vin blir k-märkt

Dyrbara droppar.

De få vinodlingar i Frankrike som överlevde vindöden på 1800-talet har nu klassats som ett franskt nationalmonument.

Det handlar om ­odlingar i Adour-­dalen i sydvästra Frankrike, skriver Reuters. Dna-tester av druvor i byn ­Sarragchies visar att några av stockarna är över 200 år gamla.

De k-märkta vindruvorna ingår i de ­åtta miljoner flaskor vin som varje år produceras i Saint Monts AOC-område.

(Aftonbladet )

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto