Så lyckas du med vinterklassikern

Soppan som värmer gott efter en dag i skidspåret

MAT & DRYCK

Vintern är här enligt både adventkalender och meteorologer.

Är du inte övertygad?

Då kan kanske den ungerska nationalrätten hjälpa dig på vägen. Här är ett klassiskt recept på en mustig gulaschsoppa.

December månad är här och vi har redan börjat öppna luckor i adventskalendrarna. Så trots att stora delar av Sverige ännu inte har klätts i vacker snöskrud får vi nog alla hålla med om att vintern faktiskt är här. Men för den som vill bli än mer övertygad kan vi rekommendera gulaschsoppa med en klick gräddfil.

I Sverige har gulaschen blivit till en riktig vinterklassiker och något som serveras på i stort sett varenda After ski eller skidnära restaruang.

Ungerns nationalrätt

Den ungerska nationalrätten är ursprungligen en kött- och potatisgryta men som i modern tid även har blivit populär som soppa. Oftast används lammkött, oxkött eller fläsk – och i den klassiska varianten använder man alla tre. Man kan också byta ut potatisen mot små pastasorter i denna formbara soppa. Men det finns något man aldrig får missa i en riktig gulasch, och det är paprika och kummin.

Vilken rätt tycker du är vinterns mest klassiska? Mejla oss här

Gulaschsoppa

4 portioner

Foto: Helén Pettersson

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

cirka 2 msk raps- eller solrosolja

1 tsk malen kummin

1 msk paprikapulver

0,5 tsk cayennepeppar

300 g benfritt nötkött

2 tomater

3 msk tomatpuré

1,25 l köttbuljong

2 potatisar

2 morötter

2 selleristjälkar

1 röd paprika

Salt och peppar

Gräddfil

Hackad persilja

Gör så här:
1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs löken i olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt kryddorna och rör om.
3. Skär köttet i tärningar. Lägg i dem i kastrullen och bryn dem i några minuter under omrörning.
4. Hacka tomaterna och lägg ner dem tillsammans med tomatpurén i kastrullen. Häll på buljongen och sjud soppan på låg värme tills köttet är mört.
5. Skala och skär potatis och morötter i tärningar.
6. Skiva sellerin och kärna ur och skär paprikan i tärningar.
7. Lägg ner grönsakerna i soppan och låt småputtra tills potatisen och morötterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.
8. Garnera med gräddfil och persilja.

Receptet kommer från Lisa Eisenman Frisks och Monica Eisenmans bok ”Soppor, bröd och röror” (Forum)