Ärtsoppa på torsdagar – så startade traditionen

Så blev Strindbergs gudamat en svensk klassiker

Foto: Börje Thuresson
Ärtsoppa var August Strindbergs favoriträtt och han kallade den för "gudamat".
MAT & DRYCK

August Strindberg kallade den för gudamat och vi förknippar den med torsdagar, punsch och pannkakor.

Men varför äter vi egentligen ärtsoppa på torsdagar?

Här är historien om den klassiska rätten – och självklart receptet.

Ärtsoppan. Vi tycks alla ha någon form av relation till den, har man inte stött på den i hemmet så i skolan, och om inte i skolan så i militären. Och det är egentligen inte så konstigt att den matiga soppan har hängt kvar med tanke på dess gedigna historia.

Historisk rätt

Visst du att August Strindbergs favoriträtt var ärtsoppa och att han kallade den för gudamat? I Sverige har man ätit soppan sedan 1200-talet. Och att den blev en traditionell torsdagsrätt beror sannolikt på att fredag var fastedag under den katolska medeltiden, och att man därför laddade upp med en ordentlig festmåltid dagen innan.

Punsch som tillbehör

Hur det kommer sig att varm punsch blev ett klassiskt tillbehör till ärtsoppan finns egentligen inte dokumenterat. Men enligt vissa ska det har tagit sin början vid 1700-talets officersmässar – för att punschen sades reducera väderspänningar.

Traditionen levde vidare, eller togs upp igen, tack vare nationalromantiska studenter under 1800-talet.

Ärtsoppa med fläsk

4 personer

Foto: Börje Thuresson

1 msk salt, till blötläggningen

5 dl gula ärter

2 liter vatten

3 st kryddnejlikor

1 stor gul lök, skalad

1 tsk salt

400 g rimmat bogfläsk, rensat från fett (Kan vara svårt att hitta i hel bit, skivat går också bra. Om du inte hittar rimmat (saltmarinerat) bogfläsk kan du använda vanligt bogfläsk och salta lite extra i soppan.)

2 tsk mejram

2 tsk timjan

1 liten bit färsk ingefära, skalad

(1 krm gurkmeja)

Gör så här:
1. Blötlägg ärtorna i minst 6 timmar eller över natten, i lättsaltat vatten.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och koka upp ärtorna i 2 liter vatten i en stor kastrull.
3. Tryck in kryddnejlikorna i löken och lägg ner i soppan.
4. Lägg i alla övriga ingredienser. Gurkmeja kan uteslutas men ger en aptitligare färg. Koka tills ärtorna är mjuka, cirka 45—60 minuter. Fläsket kan tas upp tidigare om det är färdigt (gäller speciellt skivat fläsk).
5. Ta upp fläsket. Kasta löken. Vispa med en ballongvisp så att skalen samlas i vispen och kan lyftas bort.
6. Servera fläsket skivat bredvid soppan eller hackat i soppan.

Dryck:
Öl — ljus lager utan beska eller punsch.