Här är maten som googlats mest i år

Semmelwrapen är årets mest googlade "maträtt"

1 av 8 | Foto: Mattias Ljungberg
1. Semmelwrapen är det som svenskarna har googlat mest på inom mat under 2015.
MAT & DRYCK

Har du googlat kanelbullekladdkaka eller äppelrosor någon gång i år?

I så fall är du långt ifrån ensam.

Här är maten som svenskarna googlade mest 2015.

Google Trender har listat maten som svenskarna har sökt på allra mest under hela 2015. Och i år har förra årets listetta chiapuddingen fått göra plats åt 2015 års supersnackis – semmelwrapen.

Förstaplaceringen känns inte direkt som någon skräll, men något mer förvånande är det kanske att kanelbullekladdkakan och njurtappen tar sig in på topp 10-listan.

Här är maten vi googlade mest 2015

1. Semmelwrap
I januari lanserade Tössebageriet i Stockholm den omtalade semmelwrapen. En bakelse som blev så populär att dess skapare Mathias Ljungberg fick kalla in extra personal till fiket.

2. Chiapudding
Förra årets etta, chiapuddingen, blev en riktig hälsosnackis och det bloggades flitigt om den när det begav sig. Men svenskarna har inte tröttnat – den håller sig fortfarande kvar som en av de mest googlade maträtterna i Sverige.

Foto: Erland Segerstedt
3. Vulkanpizzan. Kifa Algaf är uppfinnaren från Piteå.

3. Vulkanpizza
Den omtalade vulkanpizzan serveras på pizzeria Nya Gul & Blå i Piteå. Kifa Algaf uppfann pizzan med "allting" på så att kunderna inte skulle behöva välja. Pizzan innehåller skinka, bacon, salami och oxfilé. I mitten är det pommes frites, färska grönsaker, bearnaisesås och vitlöksdressing.

4. Korvstroganoff
En härlig klassiker som passar småbarnsfamiljerna som handen i handsken. Enkelt och gott – klart att den är med på topp 10-listan.

5. Kefir
En annan hälsosnackis under året har varit kefir. Den fermenterade mjölkdrycken som har sitt ursprung i Kaukasusbergen.

Foto: Youtube
Äppelrosor

6. Äppelrosor
Trenden att vara huslig håller i sig. Och det är många som har låtit sig inspireras av youtube-videon Cooking with Manuela där man får lära sig att göra vackra äppelrosor. Tillräckligt många för att göra att äppelrosorna till det sjätte mest googlade i Sverige 2015 i mat-kategorin.

7. Kanelbullekladdkaka
Kanelbulle + Kladdkaka = Given succé. Det har bloggats friskt om denna skapelse, men vem som var först? Därom tvista de lärde.

8. Njurtapp
Har det blivit trendigt med njurtapp? Ja, det kan man nog våga sig på att påstå. Njurtappen är en hjärtformad köttbit från kons mellangärde. Men det kanske du redan har kollat upp på Google?

9. Kalvbräss
Kalvbräss anses som delikatess och har blivit allt mer populärt. Brässen är en körtel som har kommit att bli en klassisk förrätt.

10. Rysk kolasås
Tjinuski-såsen är en kolasås med rötterna i Ryssland. Där serverar man gärna den här dundersöta såsen till syrliga bär – ofta lingon.