Baka eget knäckebröd – två knapriga recept

MAT & DRYCK

Knäckebröd av linfrön och örter eller havssalt och kummin?

Här är två gudomliga knäckebrödsrecept.

Men pass upp! De kommer att gå åt som smör i solsken.

Linfröknäcke

Foto: Anna Hult

3 dl linfrön

½ dl sesamfrön

½ dl solrosfrön

½ dl pumpafrön

1 dl vatten

1 tsk örtkryddor, exempelvis kummin

1 tsk salt

Gör så här:
1. Blanda linfrön, sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön med vattnet.
2. Tillsätt kryddor och saltet. Blanda ordentligt.
3. Bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40–45 grader,

beroende på hur ny din ugn är kan det variera hur markeringen av gradantalet ser ut. Öppna ugnsluckan emellanåt. Det tar mellan åtta timmar till ett dygn att baka kexen i ugnen, återigen beroende på ugnen.
4. När kexen går att bryta som knäckebröd är de klara. Förvara i en låda som sluter tätt.

Kumminknäckebröd

8 bröd

2 1/2 dl mjölk

1 tsk sirap

1 tsk honung

1 tsk salt

2 msk hel kummin

4 1/2 dl grahamsmjöl

4 dl vetemjöl

Flingsalt

Gör så här:
1. Rör samman alla ingredienser (spara ca 3/4 dl av vetemjölet till utbakningen) i en matberedare eller arbeta snabbt ihop degen för hand.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i åtta bitar.
3. Mjöla bakbordet med vetemjölet och kavla ut bitarna så tunt som möjligt, till avlånga eller runda bröd. Lägg på bakplåts­pappersklädda plåtar.
4. Nagga bröden med en gaffel. Strö över lite flingsalt.
5. Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter tills de får lite färg och blivit spröda.
6. Låt bröden svalna på galler. Bryt i bitar eller låt var och en bryta sina egna bitar.