Välkomna gästerna med snittar på nyår

Fem enkla och goda snittar till välkomstdrinken

MAT & DRYCK

Får du gäster över på nyårsafton?

Inled kvällen med lite snittar till välkomstdrinken.

Här är fem goda och enkla recept.

Ren glädje

Foto: Börje Thuresson

75 g rökt renstek

2–4 cm pepparrot

100 g färskost med pepparrot (eller naturell)

1/2 äpple

8 kvistar färsk timjan

3 skivor mörkt eller ljust bröd

Gör så här:
1. Riv pepparroten grovt på rivjärn. Lite om du har pepparrotsost, mer om du har naturell.
2. Skär tunna skivor av äpplet. Skär sedan i små tärningar.
3. Rosta brödet (hoppa över om du använder pumpernickel).
4. Tryck ut 8 rundlar ur brödskivorna med en liten utstickare eller ett snapsglas.
5. Bred på osten. Strö på renstek, äppeltärningar och riven pepparrot.
6. Garnera med timjanskvist och ett ”hyvelspån” pepparrot.

Gurka med pepparrotsost och kräftstjärtar

Foto: Mikael Wallerstedt

1/2 gurka

50 g pepparrotsost

50 g kräftstjärtar i lag, avrunna

Flingsalt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:
1. Skala och skär gurkan i drygt centimetertjocka bitar.
2. Fördela osten och kräftstjärtarna på och salta och peppra.

Crostini med brie och salami

1 liten baguette eller alternativt färdiga crostini

100 g brie

8 skivor salami

Foto: Mikael Wallerstedt

8 physalisfrukter eller cocktailtomater

Små cocktailpinnar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grillelementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.
2. Skär osten i åtta små bitar. Fördela ostbitarna på bröden.
3. Vik ihop salamiskivorna till ”strutar” och trä upp på cocktailpinnarna tillsammans med physalis eller tomater. Stick en pinne genom osten och brödet.

Crostini med rökt lax och avokado

Foto: Mikael Wallerstedt

1 liten baguette eller färdiga crostini

2 msk sesamfrön

1 mogen avokado

Lite citronsaft

100 g kallrökt lax

Flingsalt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grillelementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.
2. Rosta sesamfröna ett par minuter i torr stekpanna tills de får lite färg. Se upp, de bränns lätt
3. Tärna avokadon och laxen och blanda. Kläm över lite citron och salta och peppra lätt. Fördela på bröden och toppa med sesamfrön.

Crostini med rostad paprika och mozzarella

Foto: Mikael Wallerstedt

1 liten baguette eller färdiga crostini

100 g grillad strimlad paprika

125 g minimozzarella

Flingsalt

Basilikablad

Små cocktailpinnar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader grill. Skär brödet i åtta tunna skivor och rosta dem cirka 2 minuter under grill-elementet. Låt svalna. Eller använd färdiga crostini.
2. Fördela paprikastrimlorna på bröden och lägg en mozzarellaboll på varje. Salta lätt. Stick en cocktailpinne genom alltihop och garnera med ett basilikablad.

Recept: Jon Hansson och Liselotte Forslin

ARTIKELN HANDLAR OM