Här är maten som lindrar baksmällan

Det ska du äta för att må bättre dagen efter

Foto: Thinkstock
Känns det tungt så här dagen efter nyårsfesten?
MAT & DRYCK

Hade du kul på nyårsfesten igår?

Kanske till och med lite för kul?

Här får du tipsen på vad du kan äta för att lindra baksmällan.

Nyårsdagen. Det var kul i går. Men i dag bankar huvudet och bara tanken på alkohol får en stilla känsla av illamående att infinna sig. Nåväl, du är kanske inte någon ungdom längre. Men visst vore det skönt om det fanns ett sätt att kringgå den där jobbiga känslan dagen efter?

Här är några tips som kan hjälpa dig på traven.

Saltgurkans lag

Det låter kanske inte så lockande en dag som denna, men ättikslag sägs ändå hjälpa mot baksmällan. Prova att äta lite saltgurka, eller för all del drick lagen, så tidigt som möjligt på dagen för att rätta till obalansen i kroppen. Saltgurkan och dess lag innehåller nämligen vinäger, vatten och natrium, en elektrolyt som vi förlorar efter en blöt utekväll, enligt Huffington Post.

Fet och salt mat

Det finns inte någon forskning som stödjer hypotesen om att fet och salt mat lindrar baksmällan. Däremot är det skönt att kunna köpa snabbmat när man är trött och hängig. Dessutom är det bra att få i sig kalorier för att kroppen ska orka återhämta sig från alkoholen kvällen innan. Har du tur gör måltiden dig trött och du får sova bort den värsta baksmällan.

Päron dagen innan

Enligt en förstudie som gjorts av forskare vid Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) ska päron fungera som lindring vid baksmällor. Den söta frukten sänker kolesterolet, motverkar förstoppning, hämmar inflammation, förbättrar koncentrationsförmågan – och sänker alkoholhalten i blodet.

Om päronen, framför allt koreanska päron som studien gjorts på, förtärs innan alkoholen blir baksmällans symtom signifikant lindrigare jämfört med en placebo-dryck. Om man däremot äter päronen dagen efter har päronen ingen effekt.

Så fungerar det

Det fungerar, enligt forskarna, för att päronen påverkar alla enzymer som är inblandade i alkoholmetabolismen och hjälper kroppen att bli av med alkoholen eller till och med förhindra dess absorption. Med andra ord kan päronen hjälpa till att bota baksmällan innan den ens har uppstått.

Framför allt kunde man se minskningar av acetaldehydnivåer i blodet, den toxiska förening som tros vara ansvarig för symptomen vid en baksmälla.

Källor: Medical Daily, CSIRO, Spoon University, Skyscanner, Kurera