8 mattrender att vänta under 2016

Överlag verkar 2016 bli ett hälsosamt år

1 av 4 | Foto: AP
Bentolåda
MAT & DRYCK

2016 ser ut att innehålla mindre kött och socker.

Och nu ska vi helst göra våra rätter helt från grunden.

Här är några av de internationella mattrenderna 2016, enligt Pinterest.

Den populära sajten Pinterest har sammanställt en lista med mattrender för 2016. Efter att ha analyserat vad fler än 100 miljoner människor har intresserat sig för på nätet under året har de sammanställt en lista för mattrender under det kommande året.

Vegansk mat har blivit allt mer populär, och fler och fler verkar tänka på vad man stoppar i sig. Det ska vara hälsosamt och naturligt i så stor usträckning som möjligt. Fokus har också legat på att göra eget under året – där för spås "hemlagat" bli ett nyckelord 2016, enligt sajten.

Här är mattrenderna för 2016 enligt Pinterest

Avokadoolja

Foto: Thinkstock
Avokadoolja

Avokadon verkar inte göra avkall på sin till synes obotliga popularitet. Men nu vill vi förnya den gröna frukten. 2016 kommer att handla om att använda avokadon till oljor, majonnäs och salladsdressing.

  Veganmat

Det finns numera ett relativt stort utbud av veganska produkter, allt från mjölkprodukter till substitut för kött synd i matbutikerna världen över. Och allt fler verkar ivriga att prova på livsstilen. Att veganismen har blivit så populär i och med hälsotrender som raw food är kanske inte så konstigt, och ser man till övriga trender 2016 är det än mindre förvånande. 

Göra egen sprit

En trend som sakta har vuxit sig allt starkare i världen de senaste åren, och som Pinterest tror kommer att fortsätta växa, är att göra sin egna sprit. Det har bland annat varit väldigt populärt att titta på instruktioner kring att göra sin egen rom eller whisky hemma.

I Sverige är det dock olagligt att tillverka egen sprit.

  Japanska matlådor

Bento betyder matlåda på japanska. Och nu är bentolådorna, alltså de japanska matlådorna, hetare än någonsin. Gärna en tjusig variant med flera fack så att flera olika rätter kan hållas i sär.

Foto: AP
Bentolåda

Hellre välsmakande än sött

Är det verkligen sant? Vi hoppas att Pinterest har rätt när sajten påstår att vi är påväg bort från sockret. Nu ska man hellre äta ägg Benedict istället för de sockersöta fattiga riddarna.

Fixa kaffet själv

Kaffe på café i all ära, men nu vill vi göra det välsmakande kaffet själva. Men inte hur som helst. Vi ska ha hela bönor, vår egen kaffekvarn och en filterhållare. Åtminstone enligt Pinterest analys.

  Frukt i vattnet

Foto: Thinkstock
Fruktvatten

Att proppa vattenkannan full med frukt innan servering har även det blivit extra populärt, och det är en trend som känns nyttig, snygg och välkommen.

Linser

I salladen, soppan, grytan, biffen – ja, vad som helst egentligen. Vi vill ha linser, linser och åter linser i vår matlagning. Och tur är väl det med tanke på dess näringsinnehåll. De är dessutom bra för kolesterolet och en bra alternativ källa för protein för den som vill dra ner på köttkonsumtionen.