Så fixar du ett billigt storkok

Här är tipsen som gör storkoket extra ekonomiskt

MAT & DRYCK

Januari är en av årets absolut fattigaste månader.

Ett bra sätt att spara pengar är att göra storkok på grytor.

Här är livsmedelsjättarnas bästa erbjudanden på sådant som passar bra till storkoket.

Gör ett storkok och fördela maten i matlådor som håller länge, och frys in dem om du inte vill äta samma mat flera dagar i sträck. Det är ett effektivt sätt att spara pengar på nu när januari är kommen och det verkar ha varit hål i plånboken hela december.

Men det är inte bara själva storkoket som kan hjälpa dig att spara pengar – det skadar inte att hålla koll på vad som är billigt i butikerna just nu. Den här veckan har matjättarna Coop och Willys nedsatta priser på en hel del som kan passa i din gryta. Längre ner hittar du även två recept på storkok.

Här är några bra erbjudanden inför storkoket:

Högrev i bit

Pris: 59:90 kr/kg

Ungnöt, Irland

ca 1,2kg

Här finns varan: Willys

Ekologisk broccoli

Pris: 15 kr/st

500 g, fryst

Här finns varan: Coop Forum/Coop Konsum

Spetsig paprika

Pris: 9:90 kr/st

200 g, Spanien

Här finns varan: Willys

Ekologiska grytbitar av nöt

Pris: 159 kr/kg

500 g, Sverige

Här finns varan: Coop Konsum

Citroner

Pris: 3 st för 10 kr

Spanien

Här finns varan: Willys

Ekologiska morötter

Pris: 15 kr/st

1 kg

Här finns varan: Coop Forum

Lammgrytbitar

Pris: 54:90 kr/kg

ca 2,2 kg, Nya Zeeland

Här finns varan: Willys

Här hittar du fler av veckans erbjudanden:
Coop
Willys
Ica

Korvgryta på minuten

6 personer (dubbla satsen för ett ordentligt storkok)

1 röd paprika i strimlor

1 stor gul lök i skivor

1 msk margarin eller smör

Ca 600 g falukorv i skivor

1 burk vita bönor i tomatsås, ca 400 g

Ca 500 g krossade tomater

Ca 300 g djupfrysta broccolibuketter

1 tsk salt

Nymald svartpeppar

1 tsk timjan

Hackad persilja

Gör så här:
1. Fräs paprika och lök i margarin i en gryta.
2. Dela stora korvskivor i mindre bitar. Lägg ner dem i grytan. Rör om och tillsätt vita bönor, krossade tomater och broccolibuketter – dela dem om de är stora.
3. Smaka av med salt, peppar och timjan och koka grytan cirka 5 minuter tills broccolin är mjuk.
4. Strö över hackad persilja och servera.

Tips!

Falukorven kan bytas ut mot någon kryddigare korv. Vita bönor kan bytas ut mot blandade bönor i tacosås.

Recept: Barbro Lönnegren
Receptfoto: Kent Jardhammar

Nordafrikansk lammgryta med het röra

24 portioner

600 g grytbitar av lamm

2 lökar

1 vitlöksklyfta

2 morötter

1 zucchini

1 röd paprika

1 gul paprika

4 msk olivolja

400 g hela tomater på burk

1 tärning grönsaksbuljong eller 1,5 msk flaskfond

2 kanelstänger

1 tsk paprikapulver

50 g aprikoser

50 g katrinplommon

1,5 dl svarta oliver

200 g kikärtor på burk

50 g pistagenötter

1 citron

Salt och peppar

Heta röran:

2 msk tomatpuré

1 msk sambal oelek

0,5 tsk malen spiskummin

2 msk vätska från gryta

1 vitlöksklyfta

Gör så här:
1. Salta och peppra köttet.
2. Skala löken och vitlöken. Hacka vitlöken och skär löken i klyftor.
3. Skala morötterna och skölj zucchinin. Skär i bitar.
4. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.
5. Hetta upp olivoljan i en stor gryta och bryn köttbitarna hastigt. Lägg i löken, vitlöken, morötterna, zucchinin och paprikan och fräs ytterligare någon minut medan du rör om.
6. Häll i 1 dl vatten, tomaterna, buljongtärningen/fonden, kanelstängerna och paprikapulvret. Rör om och koka upp.
7. I med aprikoserna, plommonen, oliverna och kikärtorna. Sjud grytan under lock i 20 minuter.
8. Skala pistagenötterna och hacka dem mycket grovt.
9. Rör ihop heta röran av tomatpurén, sambal oeleken, spiskumminen och lite vätska från grytan. Skala och riv i vitlöksklyftan. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
10. Smaka av även grytan med salt, peppar och pressad citron. Strö över pistagenötterna och servera med heta röran.

Recept: Jon Hansson
Foto: Per Björn

ARTIKELN HANDLAR OM