Lyxiga grytan till helgens middag

Här är helgens mest uppskattade middagstips

MAT & DRYCK

Känner du för att göra något annorlunda till kvällens middag?

Bjud på en riktigt krämig torskgryta med bacon.

Så här gör du för att lyckas med rätten.

Louise Hoffsten med Only the Dead Fish Follow the Stream. Det är låten som kokboksförfattaren och matbloggaren Frederik Zäll lyssnar på när han lagar just den här torskrätten. I boken Lyxlagat – Grytboken (Grenadine bokförlag) har han samlat festliga recept som lagas i lergrytor, tagine, dutch oven, cowboy tripod och gjutjärnsgrytor.

Till den här rätten passar det allra bäst med en gjutjärnsgryta. Och vill du få hela kokboksupplevelsen ska du som sagt laga maten med Louise Hoffsten i öronen, och sedan servera den tillsammans med det fruktiga vita vinet Zecci Classico 201.

Krämig torskgryta med bacon

Foto: Grenadine bokförlag
Krämig torskgryta med bacon

4 portioner

400 g torskfilé

1 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl grädde

1,5 msk grönsaksfond

8 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 gul lök

  200 g potatis

200 g morot

2 stjälkar selleri

1 lagerblad

2 dl frysta majskorn

4 skivor bacon

1 skvätt rödvinsvinäger

Salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Hetta upp smöret i en gjutjärnsgryta och stek baconskivorna lätt krispiga. Lyft ur baconet, men spara fettet. Tillsätt fint skuren selleri och fint klyftad lök. Vänd runt och låt gå på medelvärme i cirka 6-7 inuter. Strö över mjölet och blanda runt så att inga klumpar finns kvar.
2. Tillsätt tärnad potatis och morot tillsammans med vatten, buljongtärningen och fonden. Vänd runt och koka upp. Låt sjuda sakta i några få minuter tills potatisen börjar mjukna.
3. Krydda grytan med lite svartpeppar. Skär torskfiléerna i grytbitar och lägg ner dem och majskornen. Vänd runt mycket försiktigt så att inte fisken går i bitar. Täck med lock och låt stå vid sidan av spisen i tio minuter.
4. Ställ åter grytan på plattan och ringla i grädden. Rör mycket försiktigt så att grädden precis blandas, men fisken håller sig i bitar. Smaka av och krydda efter smak och tycke, gärna med en skvätt rödvinsvinäger. Smula över baconbitarna.
5.  Servera med ett delikat, nybakat bröd!

Att dricka till:

Zecci Classico 2013 (Systembolaget #2478)