3 sorters lasagne – vilken är din favorit?

Frys in och spara till framtida matlådor

1 av 3 | Foto: Sara Ringström
Lax- och spenatlasagne.
MAT & DRYCK

Nu sänker livsmedelsbutikerna priset på ost.

Använd den till att göra en lasagne – helt i din smak.

Vegetarisk med chèvre, lax- och spenat, eller en klassisk med köttfärs – här får du veta hur du lagar din lasagne billigast.

Man kan fortfarande se spår från vinterns högtider i livsmedelsbutikerna. Varorna som var ett måste till julbordet säljs nu ut till billigare priser. Däribland den lagrade osten.

Aftonbladet Mat & Vin listar varje måndag veckans bästa matfynd tillsammans med lite tips kring vad du kan använda råvarorna till. Den här veckan fokuserar vi på lasagne – på tre olika sätt.
Tips: Gör dubbel sats och frys in till veckans matlådor.

Veckans matfynd:

Ekologisk nötfärs

Pris: 99 kr/kg

Sverige

Här hittar du varan: Coop

Morötter

Pris: 5 kr

1 kg, Sverige

Här hittar du varan: ICA

Stuvad spenat

Pris: 10 kr

375 g, Findus

Här hittar du varan: Willys

Ekologisk riven ost

Pris: 15 kr

150 g

Här hittar du varan: Coop

Ägg

15 kr

10-pack, frigående höns

Här hittar du varan: ICA

Goudaost

Pris: 29:90 kr/kg

Ca 1,2-2,2kg

Här hittar du varan: Willys

Grön lasagne med chèvre

Foto: PÄR JOHANSSON
Gudomlig vegetarisk lasagne – gör dubbel sats och frys in till matlådor.

4 personer

1 förpackning färska pastaplattor

3 dl crème fraiche

2 små morötter

1 gul lök

2 små zucchini

100 g färska champinjoner

2 msk olivolja

4 tomater

12 basilikablad

2 vitlöksklyftor

150 g chèvre eller annan smakrik ost.

2 dl riven ost

salt

peppar

Gör så här:
1. Sätt igång ugnen på 225 grader. Koka upp en liter vatten i en kastrull (till skållning av tomaterna).
2. Skala löken och morötterna och hacka smått. Ansa och skölj zucchinin och hacka smått. Skölj eller borsta svampen ren från skräp. Skär i skivor.
3. Salta och peppra och fräs löken, morötterna, zucchinin och svampen. Det ska inte ta färg, bara mjukna.
4. Skär ett litet kryss i "botten" på tomaterna och doppa dem 20 sekunder i det kokande vattnet. Ta upp och spola genast av i kallt vatten. Nu går det lätt att skala dem. Dela dem och peta bort kärnorna. Tärna tomatköttet.
5. Skala och hacka vitlöken fint. Strimla basilikan. Rör ihop tomathacket med vitlöken och basilikan med den frästa lökblandningen.
6. Varva röran, lasagneplattor, crème fraiche och riven ost i en ugnssäker form. Strö ut chèvrebitar överst på gratängen.
7. Grädda i ugn i 20 minuter.

Lax- och spenatlasagne

Foto: Sara Ringström
Lax- och spenatlasagne.

4 personer

300 g färskrökt lax (varmrökt går också bra)

2 x 500 g fryst bladspenat

250 g lasagneplattor

1,5 dl grädde

1/2 citron

50 g riven ost

olivolja

peppar

Gör så här:
1. Tina spenaten. Koka upp vatten i en stor kastrull till lasagneplattorna. Sätt igång ugnen på 225 grader.
2. Koka lasagneplattorna enligt anvisningarna på förpackningen – avbryt gärna

någon minut för tidigt. Häll i 1 msk olja och rör om försiktigt då och då så klibbar de inte ihop. Spola sedan av plattorna med kallt vatten så att de går att hantera.
3. Smörj en liten långpanna eller en ugnssäker form med resten av oljan och

bottna med ett lager pastaplattor.
4. Varva spenat, skivad lax och lasagneplattor. Peppra försiktigt på laxlagren och pressa

citron på spenaten.
5. Avsluta med ett lager pasta. Slå över grädden och strö på den rivna

osten.
6. Baka 15 minuter i ugnen eller tills osten fått fin färg.

Klassisk lasagne med mycket ost

Foto: Gustav Gräll
Klassisk lasagne med köttfärs – och mycket ost

4 personer

400 g köttfärs

12 lasagneplattor

2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

400 g krossade tomater, 1 burk

2 msk tomatpuré

1 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad

1 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad

7 dl mjölk

3 msk vetemjöl

3 dl riven ost

salt

peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala löken och vitlöken. Hacka fint.
2. Fräs hacket några minuter i olivoljan i en gryta eller en stor kastrull på medelvärme. Det ska inte ta färg, bara mjukna lite.
3. Lägg i köttfärsen, salta, peppra och fortsätt fräsa tills den blivit brynt.
4. Dra upp värmen och häll i tomaterna, tomatpurén, oreganon och basilikan.
5. Rör om och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Koka ihop såsen ytterligare om den är rinnig. Ta den annars av värmen.
6. Häll upp hälften av mjölken i en kastrull. Vispa ut mjölet i mjölken. Häll sedan i resten av mjölken och koka upp. Vispa hela tiden och koka sedan på låg värme i 3 minuter. Vakta noga och rör flitigt.
7. Rör ner det mesta av osten och smaka av med salt.
8. Smörj en ugnssäker form eller en liten långpanna. Varva köttfärssås, pastaplattor och ostsås. Ostsås på toppen och strö över resten av osten.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

ARTIKELN HANDLAR OM