Goda vardagsmaten som alla tycker om

Härlig grönsaksröra som går att variera i oändlighet

Foto: Thinkstock
MAT & DRYCK

Perfekt vardagsmat som passar alla.

Går att göra vegetarisk eller med kött – vardaglig eller lyxig.

Hur du än gör är det enkelt och går fort.

Varsågod och njut av din ratatouille!

Ordet ratatouille kommer av franskans touiller som betyder "att röra om", vilket sammanfattar tillagningen ganska bra. Den klassiska grönsaksröran har sina rötter i Nice och den passar utmärkt som middagsalternativ en vardagskväll.

Det fina med en ratatouille är att den är enkelt att göra varianter av. Det går att göra en billigare vardagsvariant – och en lite lyxigare till middagsbjudningen. Den går att göra helt vegetarisk – och det går att slänga ner lite chorizo eller tillsätta annat protein om man inte vill vara utan kött.

Enkelt, grönsaksspäckat och gott. Håll tillgodo!

Ratatouille

 1 liten squash

 1 röd lök

 1 gul lök

 2 vitlöksklyftor

 1 röd paprika

 1 gul paprika

 2 msk olivolja

 1 burk krossade tomater

 1/2 tsk timjan

 1/2 tsk salt

 svartpeppar

Gör så här:
1. Skär squashen först i cm-tjocka skivor och sedan i fjärdedelar. Gör likadant med den röda och gula löken. Hacka vitlöken. Ansa paprikan och skär den i ganska stora bitar.
2. Fräs alla grönsaker och lök i olja i en stor gryta ca 10 minuter.
3. Tillsätt tomater, timjan, salt och svartpeppar. Rör och lägg på lock. Sjud på svag värme i 10-15 minuter.
4. Servera med ris, couscous eller kokta korngryn och bröd.

Tips!

Vill du lyxa till din ratatouille kan du byta ut torkad timjan mot färska basilikablad och låta grönsakerna puttra i vitt vin tillsammans med några kronärtskockshjärtan. Vill du inte äta rätten utan kött passar het korv, till exempel chorizo, utmärkt.

ARTIKELN HANDLAR OM