Så gör du din egen american fast food

Bjud in till temakväll med amerikansk snabbmat

MAT & DRYCK

Bjud in vännerna till en temakväll i helgen!

Gör egen amerikanska snabbmat eller ha ett knytkalas på temat.

Här är några recept på klassisk american fast food.

Dekorera bordet i rött, vitt och blått och låt country-musiken strömma ur högtalarna. Låt middagstemat kretsa runt USA och den inofficiella nationalrätten – snabbmaten.

Musikern Frederik Zäll har gett ut boken American Fast Food – snabbmat i lugn och ro (Grenadine bokförlag) och han var nyfiken på hur man kunde få denna snabbmat att smaka om man lagade den i just lugn och ro. Här är några av hans recept.

Classic burger

Foto: Grenadine bokförlag
Classic burger

650 g hängmörad högred

150 g rökt sidfläsk

4 söta hamburgerbröd, utan sesamfrön

salt och svartpeppar

smör

Topping:

cheddar

färskost

habanero/Jalapeno

lök

tomat

sallad

Gör så här:

1. Sätt den grövsta hålskivan i köttkvarnen. Skär högreven och sidfläsket i 3 centimeterstora tärningar. Blanda tärningarna och mal dem en gång.

2. Blanda inte runt i färsen utan låt den vara så orörd som möjligt. Dela färsen i fyra lika stora delar och forma med varsam hand fyra puckar, cirka 2 centimeter tjocka.

3. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna utan smör. Krydda burgarna rikligt med salt och peppar och stek dem i den rykande heta pannan. Vänd endast en gång när den första sidan fått rejält brynt yta. äLägg på skivad cheddar och låt smälta.

4. Stek bröden i smör, på båda sidorna.

5. Toppa burgarna med era favoriter: stekt lök, lökringar, färskost med habanero eller jalapeno, sallad eller tomat. Helt och hållet upp till er!

Fried Chicken

Foto: Grenadine bokförlag
Fried chicken

2 buckets

ca 10 kycklingben med skinn

2 ägg

1 dl mjölk

2 dl vetemjöl

3 msk paprikapulver

2 msk lökpulver

2 msk vitlökspulver

1 msk colemans senapspulver

2 msk sellerisalt/örtsalt

2 liter solrosolja

Spicy Mayo

1 äggula

0,5 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1,5 dl solrosolja

salt och cayennepeppar

Gör så här:
1. Gör majonnäsen först. Vispa ihop äggulan med dijonsenap och vitvinsvinäger. Häll sedan droppvis i oljan under konstant vispande. När all olja är invispad, smaka av med salt och rikligt med cayennepeppar. Ställ åt sidan, täckt med plast.
2. Häll upp mjölet och kryddorna i en bunka och blanda väl. Vispa ihop ägg och mjölk i en annan bunke.
3. Vänd alla kycklingbenen i mjölblandningen, äggmjölken och ytterligare en gång i mjölblandningen. Lägg benen på galler under tiden du gör klart resten.
4. Hetta upp solrosoljan till 150 grader. Ha ett lock redo för att kväva elden om det skulle börja brinna.
5. Fritera sakta kycklingbenen i ca 10-12 minuter till vackert gyllene färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera sedan direkt i stora buckets, med pommes frites, spicy mayo och en liten skål BBQ-sås eller ketchup.

Mac n' Cheese

Foto: Grenadine bokförlag
Mac n Cheese

2 portioner

4 portioner macaroni, nykokta al dente

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

300 g lagrad cheddar, grovt riven

salt och svartpeppar

smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och vispa sedan i mjölet till en klumpfri smet. Slå på melken, lite i taget under kosntant vispande. Låt sjuda och fortsätt vispa i ca 6-7 minuter. Rör ner 200 gram av cheddarosten och rör till det smält. Smaka av med salt och peppar.
3. Smöra en ugnsform och lägg nykokt macaroni i formen. Häll över ostsåsen så att all macaroni täcks. Smaka av med salt och svartpeppar.
4. Baka i ugnen i cirka 20 minuter tills den är bubblig och gyllene. Löjligt läckert!

ARTIKELN HANDLAR OM