Mys till det med lyxig helgfrukost

Alla ingredienser till en bra start på dagen

MAT & DRYCK

Helgens viktigaste måltid – lyxfrukosten.

Unna dig en härlig lång morgon med pannkakor, scones, egen lemon curd och en smoothie.

Här är allt du behöver för fullständig morgon-njutning.

American pancakes

Foto: Thinkstock

4 portioner

3 msk smör

350 g vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 msk socker

1 nypa salt

1 ägg

3 dl mjölk

smör till gräddning

lönnsirap

Gör så här:
1. Smält smöret i en liten kastrull. Sikta ner mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt salt och socker och blanda ingredienserna. Rör ner ägg, smält smör och mjölk och arbeta ihop alltsammans till en lös och slät smet.
2. Hetta upp lite smör i en stekpanna, häll i lite smet och släta till den. Grädda pannkakan gyllenbrun på båda sidorna och ställ den varmt. Fortsätt att grädda pannkakorna av återstående smet.
3. Servera med lönnsirap
Recept: Ur boken Pannkakor, våfflor och crêpes (Stevali fakta)

Scones

6 stycken

4 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

50 g rumsvarmt smör/margarin

1 1/2 dl vispgrädde

2 msk vispgrädde till pensling

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet.
3. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
4. Platta ut till en 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med mått eller glas.
5. Pensla med grädden.
6. Grädda på bakplåtspapper ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Foto: Sara Ringström
Scones med lemoncurd – drömfrukost

Lemon curd

4 personer

1 citron

2 lime

100 g smör

225 g florsocker

3 ägg

Gör så här:
1. Tvätta citronen och limefrukterna och riv skalet fint.
2. Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem.
3. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Det ska inte fräsa.
4. Rör ner sockret i omgångar.
5. Rör i äggen, det rivna skalet och pressa i saften från citronen och limefrukterna.
6. Fortsätt röra tills blandningen tjocknar. Var försiktig med värmen. Börjar krämen koka klumpar sig äggen.
7. Häll upp på lufttät burk och förvara i kylskåpet. Lemon curden håller sig ett par veckor.
8. Bred på skorpor eller scones eller använd som fyllning i bakverk.

Smoothie med svarta vinbär

Foto: Grenadine Bokförlag

2 glas

2 dl svarta vinbär

1 dl hallon

3 dl vaniljkesella/vaniljyoghurt

Gör så här:
1. Spola av alla bär. Lämna 1 dl svarta vinbär till dekoration.
2. Mixa alla ingredienser till en slät smoothie.
Recept: Ur boken 101 smoothies (Grenadine Bokförlag)

Äggröra med bacon

8 ägg

salt och svartpeppar

2 msk smör eller margarin

1/2 dl vispgrädde

1 paket bacon

Gör så här:
1. Vispa ihop äggen och krydda med salt och peppar.
2. Stek bacon krispigt och lägg på hushållspapper för att få bort flottet.
3. Smält matfettet i en stekpanna. Rör ner äggen med en träslev. Rör försiktigt i botten av stekpannan tills äggen blir krämiga.
4. Rör ner grädden och servera genast.

Fruktsallad med granatäpple

4 portioner

4 apelsiner

1 blodgrapefrukt

6–8 färska dadlar

2 msk färsk hackad mynta

1 msk flytande honung

1 granatäpple

Till servering:

Grekisk eller turkisk yoghurt

Gör så här:
1. Skala apelsinerna och grapefrukten med en kniv ända in till fruktköttet så de vita hinnorna försvinner. Skär ut hinnfria klyftor. Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar.
2. Blanda citrusfrukter, dadlar, mynta och honung. Låt smakerna mogna i kylen cirka 1 timme.
3. Dela granatäpplet, gröp ur kärnorna i en bunke med ett skedskaft. Plocka bort de vita hinnorna som är beska.
4. Lägg upp fruktsalladen och strö över granatäppelkärnorna. Servera med en klick grekisk eller turkisk yoghurt.

Juice med mango, äpple och ananas

Foto: Tukan förlag

Ca 5 dl juice

1 mango

1 ananas

1 grönt äpple

Gör så här:
1. Skala mangon och ta bort kärnan. Skala ananasen. Skär ananas och äpple i lagom stora bitar.
2. Mata ner mango, ananas och äpple i inmatningsröret och starta juicemaskinen. Juicen smakar bäst nypressad.
Recept: Ur boken Gör din egen juice (Tukan förlag)

Trevlig helg!

ARTIKELN HANDLAR OM